Beveiligers Schiphol gaan op 4 september hele dag staken

De beveiligers op Schiphol gaan op dinsdag 4 september de hele dag staken. Ook op andere locaties zal een 24-uursstaking worden gehouden. Dit maken de vakbonden FNV en CNV bekend. Eerder werd dit door de rechter voor Schiphol verboden, maar dat verbod geldt slechts tot en met 2 september.

Het is nog niet bekend gemaakt waar er allemaal gestaakt gaat worden. In ieder geval gaat dat op Schiphol gebeuren.
Mohamed Gafki, bestuurder FNV Beveiliging: “We kondigen later nog aan op welke plekken beveiligers die dag allemaal nog meer staken. Maar Schiphol heeft van ons alvast een aanzegging gekregen, omdat een 24-uursstaking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer. Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort.”

Rechtszaak
Al zes weken houden beveiligers op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen. Op Schiphol zijn er zelfs vijf keer per dag werkonderbrekingen van een kwartier. De luchthaven spande enige tijd geleden een rechtszaak aan, nadat aangekondigd was dat de acties geïntensiveerd zouden worden, maar werd door de rechter grotendeels in het ongelijk gesteld. Wel vond de rechter dat de beveiligers niet meer dan vijf werkonderbrekingen van een kwartier per etmaal mochten houden, vanwege de grote zomerdrukte op de luchthaven. Deze beperking geldt echter tot en met 2 september.

Eisen
“Ze willen een goede cao en eisen gezondere roosters, een fatsoenlijke loonsverhoging en meer zekerheid. Werkgevers in de beveiliging weigeren tot nu toe aan deze eisen te voldoen”, zegt Arie Kasper van CNV Vakmensen.
Gafki: “De beveiliging gaat vaak 24 uur per dag door. In de roosters van nu zit te weinig tijd om te herstellen tussen vroege en late diensten. Hierdoor is het ziekteverzuim in de beveiliging veel hoger dan gemiddeld, waardoor de werkdruk juist weer meer toeneemt. Ook willen de werknemers een fatsoenlijke loonsverhoging van 3 procent nu er weer flinke winsten worden geboekt. Deze moet in 2018 ingaan, maar werkgevers bieden pas vanaf 2019 een loonsverhoging.

Werkonderbrekingen
Ook over die loonsverhoging van 2,5 procent per 1 januari 2019 zijn de bonden niet tevreden. Die zou namelijk ook op 0 procent of zelfs een loonsverlaging kunnen uitkomen, omdat kosten voor verbetering van de werkomstandigheden hierop in mindering worden gebracht. Hetzelfde geldt voor de toegezegde loonsverhogingen van 2 procent in 2020 en 2021. De werkgevers willen alleen de eerste 0,5 procent van kostenverhogende maatregelen in 2020 en 2021 voor eigen rekening nemen. Ook zolang hierover niet verder te onderhandelen valt, zullen de bonden hun leden blijven oproepen om werkonderbrekingen te houden.
De acties van de beveiligers gingen zes weken geleden van start op Schiphol, maar breidden zich al snel uit over de rest van het land. Zo hielden beveiligers werkonderbrekingen bij de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie en bij MSD Oss. Sinds gisteren, 21 augustus, leggen de beveiligers in het UMC Maastricht twee keer per dag het werk een half uur neer tot 2 september. Daarna gaan ze dit ook opschalen. Om de druk richting werkgevers te vergroten hebben CNV en FNV nu besloten om op 4 september het werk op Schiphol en mogelijk andere locaties helemaal stil te leggen.

Gedeeld

Geef een reactie