Beveiliging nieuws

Onze partners

Paxton

ADI

Add Secure

Uniview

IDIS

Lobeco

Bosch Security Systems

VEB

Sequrix

Akuvox

Top Security

RoSecure

Seagate

Explicate

Dero Security Products

Dahua

SmartSD

Eagle Eye Networks

VVNL

NIBHV

ASSA ABLOY

Alphatronics

Eizo

MPL

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

HID

VAIBS

Service Centrale Nederland

Unii

DZ Technologies

Seris

Hanwha Vision Europe

SmartCell

De Beveiligingsjurist

EAL

HD Security

Avigilon Alta

i-Pro

Paraat

PG Security Systems

CardAccess

CSL

Kiwa

Trigion

Advancis

VBN

Gold-IP

Multiwacht

20face

Centurion

Genetec

Brivo

Oribi ID Solutions

Nenova

Crown Security Services

Milestone

Secusoft

CDVI

ARAS

SOBA

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Bydemes

Nimo Drone Security

Hikvision

G4S

JMB Groep

Regio Control Veldt

VideoGuard

Securitas

SMC Alarmcentrale

2N

ASIS

Ajax Systems

Masset Solutions

Connect Security

NetworxConnect

OSEC

GFT

Optex

Beveiliging Olympische Spelen lijkt grote puinhoop

31 juli 2016
Redactie
10:15

Voor de Olympische Spelen, die volgende week van start gaan in Brazilië, zijn tot nu toe 500 particuliere beveiligers gevonden, terwijl er 6000 nodig zijn. Er wordt nu over gedacht om gepensioneerde agenten in te zetten. Ook met de aanbesteding van camera’s ging het mis.
Dat planning niet de sterkste kant is van de Brazilianen is al in meerdere opzichten gebleken. Nu blijkt het ook ten aanzien van de security een grote puinhoop. De opdracht voor levering van zesduizend getrainde particuliere beveiligers voor controle van bezoekers, werd pas begin juli gegund en dan ook nog aan het relatief kleine Artel, een rekruteringsbureau voor beveiligers. Dat heeft tot nu toe met moeite 300 man bij elkaar kunnen sprokkelen. Het ministerie van Justitie van Brazilië is nu boos op Artel en heeft het contract ter waarde van 5 miljoen euro per direct opgezegd. Bovendien is het bedrijfje een forse boete in het vooruitzicht gesteld. In Londen ging het overigens ook mis met de particuliere beveiliging. Toen ging de opdracht weliswaar naar het grote G4S, maar dat kreeg zoveel beperkingen opgelegd, dat het uiteindelijk onmogelijk werd om de vereiste tienduizend beveiligers te werven. Ook Artel werd voor een onmogelijke opdracht geplaatst. In slechts vijf weken zouden zesduizend beveiligers moeten worden gescreend en opgeleid in het controleren van bezoekers en bedienen van x-ray-apparatuur. De Braziliaanse autoriteiten zeggen het probleem niet te begrijpen. Artel werd volledig in staat geacht de benodigde mensen te vinden en deze zouden worden ingezet onder supervisie van ervaren agenten, zodat de kwalificaties beperkt konden blijven. De Amerikaanse beveiligingsexpert Peter Martin van Afimac Global vindt dat belachelijk. “De beveiligers staan in de frontlinie. Ze hebben enorm veel vaardigheden en ervaring nodig om hun werk naar behoren te kunnen doen!”
Cameratoezicht
Ook met het cameratoezicht is het misgelopen. Er zouden 315 extra bewakingscamera’s moeten komen, maar er ging zoveel mis in het aanbestedingstraject, dat dit plan als mislukt mag worden beschouwd. De camera’s waren nodig voor het Deodoro-complex, waar onder andere de pentathlon en hockeywedstrijden plaatsvinden. Dit contract ter waarde van 3 miljoen euro werd pas begin juni gegund. Er was niet één beveiligingsbedrijf dat dit aandurfde. Men zal het nu moeten doen met de camera’s die in 2007 zijn geïnstalleerd, toen in het complex de Pan American Games plaatsvonden.
Brazilië zet 85.000 politieagenten en militairen in om de Olympische Spelen te beveiligen. Of dat goed gaat is ook nog de vraag. Agenten die al gearriveerd zijn klagen over de accommodaties zonder bed en stromend water (behalve het water dat door het plafond lekt) en anderen dreigen te gaan staken als de problemen met uitbetaling van lonen en pensioenen niet snel worden opgelost. De regering heeft op het laatste moment een noodfonds van 800 miljoen euro ingesteld om eventuele beveiligingsproblemen het hoofd te kunnen bieden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner