BOA-vakbond wil coronaboete verhogen naar 1000 euro

De huidige boete van 95 euro voor het overtreden van de coronamaatregelen is volgens voorzitter Richard Gerrits van de vakbond BOA ACP veel te laag. Dat zei hij tijdens ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio 1. Mensen die willens en wetens de regels overtreden zouden volgens hem 1000 euro aan de broek moeten krijgen.

Eerder werd de boete juist verlaagd van 395 naar 95 euro om te voorkomen dat overtreders een strafblad zouden krijgen. Dat bedrag is volgens Gerrits veel te laag. Mensen zijn gewend een dergelijk bedrag neer te tellen voor een dancefeest, dus zullen het niet erg vinden als het in plaats daarvan aan een boete kwijt zijn. “Als je heel bewust naar zo’n feestje gaat, of erger, je bent de organisator van zo’n feest, dan verdien je wat ons betreft een hoge boete”, zei de voorzitter van de bond BOA ACP.

Stelselmatig de regels overtreden
Het gaat Gerrits niet om mensen die per ongeluk vergeten een mondkapje op te doen, maar om ‘rotte appels’. Daarmee doelt hij op mensen die keer op keer illegale dancefeesten bezoeken en met name de organisatoren van die feesten. Ook wil hij dat ondernemers harder worden aangepakt als die stelselmatig de regels overtreden, door bijvoorbeeld te veel klanten in een winkel toe te laten. De laatste tijd stijgt de spanning bij ondernemers, zeker nu het einde van de huidige lockdown nog lang niet in zicht is. Sommige restaurants dreigen de deuren toch te gaan openen, ook al mag dat niet van de regering. Gerrits vindt dat de eigenaar dan een hoge boete verdient en de staatssteun moet terugbetalen. Daar was Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland het niet mee eens. Hij erkent dat ook ondernemers zich aan de wet moeten houden, maar zei tijdens ‘Dit is de Dag’ er wel begrip voor te hebben dat zij naar dit soort noodmaatregelen grijpen als het water hen tot over de lippen staat en zij niets meer te verliezen hebben.

Gedeeld

Geef een reactie