BOA’s bezorgd om handhaving van vuurwerkvrije zones

Tijdens de komende jaarwisseling worden vuurwerkvrije zones ingesteld. BOA’s worden geacht hier te handhaven, maar maken zich daar volgens het AD grote zorgen over. Vooral omdat zij geen middelen hebben om zichzelf te verdedigen als zij door relschoppers in het nauw worden gedreven.

“Het kan zomaar ernstig mislopen”, waarschuwt Eric Lakenman van de Nederlandse Boa Bond (NBB). Hij vreest zelfs voor gewonden. Sommige BOA’s beschikken weliswaar over een wapenstok of handboeien, maar meer ook niet. Er wordt gepleit voor uitbreiding van de uitrusting met een wapenstok, pepperspray en een bodycam, maar dat zal niet voor het einde van het jaar geregeld zijn.

Politie
Ook de politie maakt zich zorgen. Ruud Verkuijlen praat over een ‘lappendeken’ aan vuurwerkbeperkende maatregelen in gemeenten. Dat maakt het ingewikkeld om politiemensen veilig door oud en nieuw te loodsen, terwijl zij er ook nog voor moeten zorgen dat de BOA’s en andere hulpverleners hun werk veilig kunnen doen. Ook de politie heeft niet de capaciteit die nodig is om de vuurwerkvrije zones te handhaven. “Als BOA’s er niet uitkomen, kijkt iedereen weer naar ons”, aldus Verkuijlen. De politie zal zich volgens hem wel inspannen om alle hulpverleners de nodige bescherming te bieden, maar het kan in de drukte rond oud en nieuw even duren voordat er ondersteuning is en ‘Vijf minuten kunnen heel lang duren als je echt in de knel zit.’ Er is nu al meer dan 30.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, bijna twee keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd.

Gedeeld

Geef een reactie