Boa’s willen spuugkappen bij hun uitrusting

Regelmatig maken handhavers het mee dat zij in het gezicht worden gespuugd. Om dit te voorkomen willen zij net als politieagenten met spuugmaskers worden uitgerust. Deze kunnen zij bij een aanhouding over het hoofd van de verdachte trekken. Minister Grapperhaus vindt het echter geen goed idee.

Behalve dat het uiterst vernederend is om bespuugd te worden, brengt het in coronatijd ook nog een gezondheidsrisico met zich mee. Verdachten weten dat ook en dreigen dan te spugen om aan aanhouding te ontkomen. Voor handhavers zit er dan weinig anders op dan zich terug te trekken of de verdachte met geweld in bedwang te houden. De politie zet een verdachte in zo’n geval een spuugmasker op, maar over dat middel kunnen boa’s niet beschikken.

Vrijheidsbenemend middel
Volgens RTL Nieuws vragen de handhavers al langer om spuugmaskers en krijgen zij bijval van burgemeesters. Die gaan maandagavond in het Veiligheidsberaad er nogmaals voor pleiten bij de minister. Grapperhaus had echter eerder al aangegeven dat hij het gebruik van spuugmaskers door boa’s te ver vindt gaan, omdat het een vrijheidsbenemend middel is. De politie mag ze wel gebruiken, omdat de minister het onacceptabel vindt dat agenten tijdens hun werk worden bespuugd. Voor boa’s vindt hij dit kennelijk wel acceptabel. Burgemeesters hebben Grapperhaus per brief laten weten dat zij het ‘net zo onacceptabel’ vinden als boa’s tijdens hun werk worden bespuugd. Een spuugmasker kan dit voorkomen en maakt het bovendien minder vaak noodzakelijk dat boa’s geweld moeten toepassen om bespugen te voorkomen.

Gedeeld

Geef een reactie