Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

2N

Sequrix

HID

Securitas

ASIS

Oribi ID Solutions

Milestone

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

VideoGuard

Dero Security Products

Trigion

Seagate

Kiwa

Seris

OSEC

ASSA ABLOY

Bydemes

Gold-IP

PG Security Systems

EAL

IDIS

Paraat

Eizo

RoSecure

CSL

VBN

Connect Security

Genetec

Top Security

Alphatronics

Advancis

ADI

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

SmartSD

Add Secure

Secusoft

JMB Groep

VEB

Service Centrale Nederland

Centurion

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Lobeco

CardAccess

Akuvox

CDVI

Ajax Systems

SmartCell

Explicate

Bosch Security Systems

SOBA

Crown Security Services

Dahua

Alarm Meldnet

HD Security

Hikvision

Paxton

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Unii

Uniview

NIBHV

GFT

Brivo

Avigilon Alta

G4S

VVNL

Hanwha Vision Europe

MPL

20face

Optex

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

VAIBS

Masset Solutions

Multiwacht

Nenova

Bouwmarkten en overheid ondertekenen Convenant Preventie Woninginbraken

10 oktober 2019
Redactie
10:12

De afgelopen jaren daalt het aantal geregistreerde woninginbraken. Toch zijn elk jaar nog steeds zo’n 42.000 mensen slachtoffer van woninginbraak. Daarom maken bouwmarkten, ijzerwarenspeciaalzaken, overheid, politie en de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken zich sterk om woninginbraak te voorkomen.

Uit cijfers van de politie blijkt dat de kans op inbraak van oktober tot en met januari 33 procent groter is dan in de overige maanden van het jaar. In 39 procent van de gevallen komen inbrekers binnen via de achterdeur, blijkt uit onderzoek*. De gevolgen van woninginbraak zijn vaak zeer ingrijpend. Daarom is het Convenant Preventie Woninginbraken tot stand gebracht. Dit bevestigt het gemeenschappelijke doel om het aantal woninginbraken verder te verminderen. Daarom komt er meer aandacht voor het belang van goede sloten en andere inbraakwerende maatregelen.

Zwakke plek
Inbrekers kijken volgens de initiatiefnemers niet naar waar je woont, maar hoe makkelijk zij binnen kunnen komen. Met name de achterdeur blijkt een zwakke plek. In bijna twee op vijf gevallen (39 procent) wordt via de achterdeur ingebroken. De voordeur staat met 32 procent op nummer twee. Vooral nu zijn inbraakwerende maatregelen belangrijk, want van oktober tot en met januari is de kans op inbraak 33 procent groter dan in de overige maanden van het jaar. Goed hang- en sluitwerk, alarmsystemen en goede verlichting verlagen de kans op woninginbraak aanzienlijk en maken de woning daarmee minder interessant voor inbrekers, aldus de ondertekenaars van het convenant.

Veel impact
Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie zegt over het convenant: “Een inbraak in je woning heeft heel veel impact. Want wie wil er nou dat een wildvreemde je huis openbreekt, de boel overhoop haalt en je spullen steelt. Vaak ook nog dierbare spullen met een grote emotionele waarde. Je kunt zelf veel doen om een inbraak in je woning te voorkomen. Dat begint met goed hang- en sluitwerk op deuren en ramen. De samenwerking met de bouwmarkten helpt daarbij. Want veiligheid creëer je samen!”

Gezamenlijke aanpak
Ook Charlie Aptroot, burgemeester Zoetermeer en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken is te spreken over de samenwerking: “Als landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken pleit ik altijd voor een gezamenlijke aanpak. Alleen door goede samenwerking kun je echt een vuist maken tegen deze vorm van criminaliteit. Het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk is hierbij cruciaal. De samenwerking tussen veiligheidspartners en de bouwmarkten juich ik daarom toe.”

Belang
De voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, Coen Staal heeft in zijn veelvuldige contacten met de bouwmarkten gemerkt dat men het gezamenlijke doel van het terugdringen breed omarmt: “Alle bouwmarktketens, ketens van ijzerwarenspeciaalzaken en inkoopcombinaties onderstrepen het belang van dit convenant. Een van de uitvloeisels daarvan is dat men actief omgaat met het ter beschikking gestelde displaymateriaal, folders en schapbanieren, om de overheidscampagne ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ ook op de winkelvloer te ondersteunen.”

Betere voorlichting
De ondertekenaars van het convenant gaan verder hun klanten beter voorlichten over gecertificeerde sloten en andere inbraakwerende maatregelen. Op die manier helpen zij het aantal woninginbraken terug te dringen en woningen minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. De belangrijkste tips om woningen beter te beveiligen, zijn:
1, Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op (garage)deuren, ramen en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG®-logo met 2 of 3 sterren.
2, Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur. In bijna de helft van de inbraken (44 procent) wordt een koevoet of schroevendraaier gebruikt. Met anti-inbraakstrips is dat niet zomaar meer mogelijk.
3, Maak het makkelijk om te zien wie er voor je deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar je doorheen kan kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij je op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat.
4, Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan het pad achter je huis.
Ook van alarmsystemen gaat een afschrikwekkende werking uit, vooral als deze voorzien is van een alarm (geluid) en camera en gekoppeld is aan een melding naar een mobiele telefoon of alarmcentrale.
Voor meer informatie en om te lezen wat je nog meer kunt doen om woninginbraak te voorkomen, ga je naar www.inbraakmislukt.nl.

Ondertekenaars
Het Convenant Preventie Woninginbraken is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid en is ondertekend door de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, Bauhaus, DESTIL Prolians (Quofi), DGN Retail (HUBO, Multimate), Ferney, Hornbach, Intergamma (Gamma en Karwei), Kluswijs, Nicovij (Profnorm, E-Norm en Lockmasters), Praxis, en Transferro (Probin).

Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek-private samenwerking met als doel bewoners meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbra¬ken en inbraakpogingen substantieel te blijven ver¬lagen. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei/juni en in november/december, dit jaar al weer voor de elfde keer. Partners in de stichting zijn de bedrijven ASSA ABLOY, SecuritasHome en Yale Smart Living in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars.

*) st. NIPW, maart 2019 – n=613 (representatieve steekproef van de inbraakslachtoffers >25 jaar)

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner