Beveiliging nieuws

Onze partners

VVNL

RoSecure

Masset Solutions

Paraat

Securitas

G4S

De Beveiligingsjurist

GFT

NIBHV

Bosch Security Systems

Trigion

Avigilon Alta

Crown Security Services

Nenova

ASIS

Gold-IP

Nimo Drone Security

Brivo

Seagate

20face

HID

PG Security Systems

Seris

SOBA

Dahua

Kiwa

Milestone

ASSA ABLOY

Optex

Sequrix

Unii

BHVcertificaat.online

HD Security

OSEC

VideoGuard

Centurion

Hikvision

EAL

Add Secure

Eagle Eye Networks

Multiwacht

i-Pro

JMB Groep

ADI

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

IDIS

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

VEB

Paxton

Akuvox

Lobeco

Advancis

VBN

Uniview

Eizo

Dero Security Products

SmartCell

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Connect Security

Bydemes

SmartSD

ARAS

2N

Top Security

Genetec

CardAccess

CDVI

Nimo Dog Security

MPL

Regio Control Veldt

Alphatronics

CSL

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

Secusoft

Explicate

NetworxConnect

Brandweer bezorgd om verbod op blusschuim met PFAS

7 maart 2020
Redactie
19:40

Veel blusschuim bevat de giftige en niet afbreekbare stof PFAS. Daarom onderzoekt de Europese Commissie of dit blusmiddel verboden kan worden. Er is ook blusschuim zonder PFAS, maar dat is volgens de brandweer niet in alle situaties effectief.

De fluor-koolstofverbindingen (PFAS) zorgen ervoor dat de blusstof beter schuimt en uitvloeit, wat belangrijk is om te voorkomen dat bij brand vrijkomende brandbare en giftige gassen zich met de buitenlucht mengen. Omdat al langere tijd bekend is dat PFAS ernstige milieuschade veroorzaakt, wordt geëxperimenteerd met alternatieven. Op het oefenterrein van een raffinaderij in de Europoort testte de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam vorige week voor het eerst een nieuwe brandweerwagen. Deze werkt met zowel PFAS-houdend als PFAS-vrij blusschuim. Ook op Schiphol is geëxperimenteerd met het milieuvriendelijkere schuim om vliegtuigbranden te blussen.

Petrochemie
De meeste branden zijn volgens de brandweer prima te blussen met schuim zonder PFAS, maar in onder andere de petrochemie ligt dit anders. Het zal bijvoorbeeld veel langer gaan duren om oliebranden te blussen. Als blusgas met PFAS wordt verboden weet de brandweer niet zeker meer of nog hele grote branden in de Rotterdamse haven bestreden kunnen worden. Daarnaast zullen flinke investeringen nodig zijn om voertuigen te vervangen of aan te passen, zodat zij geschikt worden voor PFAS-vrij blusschuim. Schiphol schaft hiervoor dertien nieuwe brandweerwagens aan. Dit nadat testen hebben uitgewezen, dat het nieuwe schuim geschikt is. Men vindt het zelfs beter dan het fluorhoudende schuim, omdat het blijft plakken aan hete delen, zodat goed te zien is waar al een ‘film’ over de brand is gelegd. De komende tijd wordt verder onderzocht wat de gevolgen zullen zijn van een totaalverbod op fluorhoudend blusschuim. Dit onderzoek wordt in opdracht van de in opdracht van het Directoraat-Generaal Milieu van de Europese Commissie en het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen uitgevoerd door het Schotse onderzoeksbureau Wood Environment and Infrastructure Solutions. Voor de Nederlandse ‘schuimmarkt’ treedt het LEC BrandweerBRZO op als intermediair.

PFAS
PFAS is de afkorting van poly- en perfluor alkylstoffen. Dit is een verzameling van ongeveer 6000 stoffen die allemaal een volledige of gedeeltelijke serie fluorkoolstofverbindingen in hun structuur hebben. Deze stoffen hebben een kop en een staart. De staart is meestal 4 tot 12 fluorkoolstofverbindingen lang. De kop geeft het molecuul specifieke eigenschappen en heeft andere atomen (zwavel, zuurstof, waterstof, stikstof, etc.). Schuimvormend middel (SVM) bevat vaak een mengsel van veel verschillende typen PFAS, allemaal met een fluorkoolstofstaartje. De verbinding tussen koolstof en fluor is één van de sterkste bindingen die er bestaat. Bekende (en beruchte) PFAS zijn bijvoorbeeld: PFOS (sinds 2011 verboden), PFOA (vanaf 2020 verboden), GenX, en Teflon. Deze stoffen worden breed toegepast, onder andere in impregneermiddel (bluskleding), koekenpannen, voor het vuil afstotend maken van tapijt en meubilair, als smeermiddel, toevoeging aan drukinkt en galvanisatiebaden, in blusschuim, hydraulische olie en skiwax.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner