Burgemeester wil landelijke imagoverbetering handhavers

Gemeenten moeten fors inzetten om hun handhavers te professionaliseren. Dat stelt burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel in het AD. Het algehele imago van de handhaver moet volgens hem omhoog, zodat handhavers meer respect kunnen afdwingen.

Vorige week werden in Capelle aan den IJssel vier handhavers belaagd en bekogeld door een groep van tien personen, nadat zij een wildplasser hadden aangehouden. Toch is er volgens Oskam ook veel verbeterd de laatste jaren. In de beginfase hadden handhavers de status van een melkertbaan. Dat is niet meer zo, maar het imago kan nog veel beter, aldus de burgemeester die zich daar namens de commissie Bestuur en Veiligheid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) landelijk voor inzet. Capelle aan den IJssel zelf steekt als gemeente veel tijd en energie in opleidingen en zorgt voor een goede samenwerking tussen handhavers en politie.

Landelijke verbeterslag
De tijd dat handhavers uit een pool van langdurig werklozen werden gerekruteerd, is volgens Oskam allang voorbij. “We geven maandelijks trainingen en sollicitanten moeten het werk- en denkniveau hebben van een hbo’er”, zegt hij tegen het AD. “Ze pakken veel op waar de politie geen tijd voor heeft, zoals de aanpak van verwarde personen.”
De burgemeester van Capelle aan den IJssel zegt geen voorstander te zijn van extra geweldbevoegdheden. Wel zou hij graag zien dat andere gemeenten ook meer inzetten op de professionalisering van hun handhavers. Het imago kan volgens hem alleen omhoog als er een landelijke verbeterslag wordt bereikt.

Gedeeld

Geef een reactie