Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

Eizo

Seagate

Sequrix

NIBHV

HD Security

IDIS

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Gold-IP

CDVI

Nimo Dog Security

Dero Security Products

Multiwacht

PG Security Systems

ARAS

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

HID

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Brivo

Centurion

Eagle Eye Networks

ADI

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Bydemes

Paraat

Securitas

Explicate

Alarm Meldnet

Trigion

SmartCell

Uniview

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

MPL

Lobeco

EAL

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Masset Solutions

VEB

Hikvision

i-Pro

VAIBS

Bosch Security Systems

Kiwa

SOBA

VVNL

VBN

DZ Technologies

Dahua

De Beveiligingsjurist

Connect Security

ASIS

OSEC

Seris

Advancis

VideoGuard

SmartSD

Nenova

Unii

Genetec

Milestone

Top Security

Akuvox

Nimo Drone Security

20face

G4S

NetworxConnect

Add Secure

2N

Optex

GFT

Paxton

CardAccess

RoSecure

CCV en verzekeraars werken aan keurmerk voor Cybersecurity

8 juni 2018
Redactie
16:26

Makkelijker risico’s inschatten van cybercrime met gerichte adviezen. Meer zicht op vakkundigheid en betrouwbaarheid van de cybersecurity dienstverlener die cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven kunnen helpen vergroten. Dat is het doel van het nieuwe risicomodel en het keurmerk Cybersecurity.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) ontwikkelt het nieuwe risicomodel en het keurmerk in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW, MKB-Nederland, CIO Platform Nederland, Nederland ICT, Cyberveilig Nederland en Partnering Trust. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Politie steunen het initiatief.

Risicomodel
Een risicomodel helpt ondernemers en leveranciers om hun risico op een cyberincident beter in te schatten en geeft direct ook advies op maat. Martine Hoofwijk, adviseur bij het CCV en projectleider van dit project vertelt: “Het doel is een onafhankelijk en objectief model te ontwikkelen dat breed gedragen en gebruikt gaat worden. Het model geeft ondernemers, leveranciers en verzekeraars zicht op de risico’s met betrekking tot informatiebeveiliging. Tevens geeft het model bij elke risicoklasse het gewenste niveau van te nemen beveiligingsmaatregelen. Hierdoor weten ondernemers dat het advies past bij hun situatie. De beoogde beveiligingsmaatregelen zullen gericht zijn op organisatie, techniek én de mens.”

Keurmerk
Gijzeling van bestanden door middel van ransomware, diefstal of verlies van gegevens, uitval van belangrijke systemen; organisaties worden dagelijks getroffen door cyberdreigingen, van de kleinste ondernemingen tot multinationals. Cyberrisico’s zijn groot en de gevolgen veelal lastig te overzien voor ondernemers. Er wordt regelmatig een expert ingeschakeld om cybercriminaliteit te voorkomen, maar hoe kun je erop vertrouwen dat hij de oplossing biedt die bij jou past? Hoofwijk: “Een keurmerk kan hierbij helpen. In combinatie met het risicomodel weet je namelijk zeker dat de beveiliging past bij jouw risico en dat je te maken hebt met goede producten, goede dienstverlening en een betrouwbaar bedrijf.”

Operationeel in 2019
Alle partijen zijn het met elkaar eens dat het keurmerk en het risicomodel er moeten komen. Om dit te realiseren, hebben de partijen een College van Belanghebbenden Cybersecurity opgericht. De eerste vergadering vond in mei plaats. “We moeten eerst goed met elkaar bespreken hoe we het model en de certificatieregeling vorm moeten geven en hoe we aansluiten bij de vele initiatieven die er al lopen. Het streven is dat we in 2019 de eerste versie van het risicomodel en de certificeringsregeling kunnen testen”, sluit Hoofwijk optimistisch af.

Meer informatie over het risicomodel en keurmerk cybersecurity? Neem contact op met Martine Hoofwijk, 06 54 995 293.

 

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner