Beveiliging nieuws

Onze partners

Secusoft

Unii

IDIS

CSL

PG Security Systems

JMB Groep

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Akuvox

Explicate

Genetec

Paxton

Paraat

HD Security

Bosch Security Systems

Alphatronics

Gold-IP

Alarm Meldnet

Milestone

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Optex

Lobeco

Hikvision

HID

i-Pro

CDVI

SmartCell

NIBHV

Dahua

Multiwacht

ASSA ABLOY

Sequrix

VBN

SOBA

Nenova

Brivo

Trigion

Kiwa

Seris

G4S

Masset Solutions

2N

BHVcertificaat.online

ADI

Advancis

Nimo Dog Security

Top Security

Uniview

Add Secure

Securitas

VVNL

EAL

NetworxConnect

VEB

Nimo Drone Security

GFT

DZ Technologies

Centurion

SmartSD

MPL

Eizo

Crown Security Services

OSEC

Avigilon Alta

ASIS

De Beveiligingsjurist

Seagate

RoSecure

20face

Service Centrale Nederland

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

CardAccess

ARAS

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Connect Security

Cel voor marechaussee die reizigers geld aftroggelde

18 april 2021
Redactie
10:17

Een voormalige onderofficier van de marechaussee is door de militaire kamer veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens het afpersen van reizigers op Schiphol. Die moesten ‘boetes’ betalen om Nederland in te mogen. 

De zaak kwam aan het licht toen twee opgelichte Argentijnen hun beklag deden bij hun ambassade. Ook andere reizigers werden opgelicht. In totaal zou de verdachte op die manier 4500 euro hebben bijverdiend. Dat deed de man buiten werktijd en onder een valse naam. Hij vroeg reizigers mee te komen naar een apart kantoor op de luchthaven, waar hij hen wijsmaakte dat er iets met de papieren niet in orde was. Zo zou een Colombiaan met een dekking van 50.000 euro een te lage reisverzekering hebben. In werkelijkheid hoeft de dekking maar 30.000 euro te zijn, maar volgens de verdachte was 60.000 euro het minimum. Na betaling van een boete van 500 euro mocht de Colombiaan alsnog Nederland in. Hij kreeg een document mee, waarop de marechaussee een valse naam had vermeld. Zo verzon hij nog meer trucjes om reizigers geld af te troggelen.

Zeer ernstige feiten
De militaire kamer vindt dat er sprake is van zeer ernstige feiten, omdat door het gedrag van de verdachte het vertrouwen van reizigers in de marechaussee en in Nederland als gastland ‘grovelijk geschaad’ is. Bovendien mag juist van iemand met de rang van opperwachtmeester worden verwacht, dat die het goede voorbeeld geeft en alles doet om corruptie te voorkomen. Aanvankelijk was acht maanden geëist, maar de verdachte hoeft er daarvan maar vier uit te zitten. Ook moet hij het verduisterde geld terug betalen. Hij krijgt een proeftijd van drie jaar. Als hij in die periode nogmaals fraude pleegt, moet hij de resterende vier maanden alsnog uitzitten.
De advocaten van de verdachte vinden de straf te zwaar. De man heeft inmiddels een nieuwe baan, die hij kwijtraakt als hij de cel in gaat. Daarom wordt hoger beroep aangetekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner