Celstraf geëist voor beveiliger Wilders wegens lekken informatie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf maanden cel tegen persoonsbeveiliger Faris K., die verdacht wordt van het delen van informatie over de woonplaats, de beveiliging en manier van vervoer van Geert Wilders. Eerder waren er al problemen met hem bij de politie.

De verdachte werkte voor de toenmalige Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) en was onder meer betrokken bij de beveiliging van de PVV-leider. Hij sprak over zijn werk met drie vrouwen, onder wie zijn vriendin. Daarbij noemde hij ook details die onder strikte geheimhouding vielen. K. Behalve over Wilders deelde K. ook informatie over het bezoek aan Nederland van een van de dochters van Barack Obama, in de tijd dat die nog president was van de Verenigde Staten.

Plicht tot absoluut zwijgen
Het delen van informatie heeft niet tot incidenten geleid en dat is ook niet de intentie geweest van de verdachte. Maar volgens het OM had K. ervan doordrongen moeten zijn dat hij een plicht had tot absoluut stilzwijgen over de inhoud van zijn werk. Daartoe behoorde bijvoorbeeld het maken van omgevingsscans voor de beveiliging van Wilders en andere bedreigde personen.
In mei 2016 startte een onderzoek naar K. en begin 2017 werd hij aangehouden, nadat de recherche hem maanden had afgeluisterd. Daarbij kwam ook aan het licht dat de voormalige politieman voor privédoeleinden de politiesystemen raadpleegde. Dat had eerder al tot voorwaardelijk ontslag geleid. Inmiddels heeft hij definitief ontslag gekregen en is hem zelfs een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd.

(De foto is ter illustratie. K. is hierop niet afgebeeld)

Gedeeld

Geef een reactie