Beveiliging nieuws

Onze partners

ADI

Multiwacht

NIBHV

Explicate

ASIS

BHVcertificaat.online

Hikvision

20face

Uniview

HD Security

Paxton

NetworxConnect

CardAccess

IDIS

GFT

G4S

ARAS

VEB

Avigilon Alta

Connect Security

VVNL

Bosch Security Systems

Lobeco

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

2N

i-Pro

Masset Solutions

Gold-IP

Seagate

Kiwa

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

SOBA

Top Security

HID

Nimo Drone Security

Centurion

Advancis

SmartSD

Alarm Meldnet

Unii

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

RoSecure

MPL

Bydemes

Secusoft

Trigion

SmartCell

Add Secure

Akuvox

Securitas

Optex

EAL

VAIBS

CDVI

Crown Security Services

Seris

Eizo

Nimo Dog Security

Alphatronics

Paraat

Genetec

Sequrix

ASSA ABLOY

Milestone

VBN

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Brivo

JMB Groep

OSEC

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

CSL

Nenova

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Celstraf voor pionier publiek-private beveiliging

21 juni 2019
Redactie
14:13

Oud-politiecommissaris Peter van den E. is door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit wegens corruptie en valsheid in geschrifte. Van den E. was destijds een van de grondleggers van Criminee! voor gezamenlijk cameratoezicht door politie en beveiligingsbedrijven.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 240 uur en één maand voorwaardelijke celstraf geëist, maar de rechtbank vond de tenlastelegging daarvoor te ernstig. Zo acht de meervoudige strafkamer bewezen dat de voormalige commissaris van politie zich heeft laten omkopen door medeverdachte en beveiligingsondernemer Otto V., die 8 maanden cel kreeg opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. V. fêteerde Van den E. met dure vakantiereizen en bezoeken aan buitenlandse autoraces. Ook gaf hij de politiechef aandelen in een bedrijf in ruil voor opdrachten van de politiedienst waaraan Van den E. leiding gaf. Valsheid in geschrifte pleegde de voormalige commissaris door een factuur aan te passen voor nota bene het naar hem uitgevoerde integriteitsonderzoek.

Toezichtcentrale
Van den E. was directeur en medeoprichter van Criminee!, het regionale platform criminaliteitsbeheersing in Oost-Brabant. Het gaat om een in 2006 opgerichte stichting waar overheid, bestuur en bedrijfsleven samenwerken om met technische middelen criminaliteit op bedrijventerreinen, parkeerterreinen en binnensteden te bestrijden. Dit gebeurde vanuit een door particuliere beveiligers en de politie bemande toezichtcentrale. Van den E. werd gedetacheerd door de politie en was directeur van Criminee!. Otto V. regelde de inbreng vanuit het bedrijfsleven. Ook waren beiden actief in DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety and Security). De twee ontkennen dat er sprake was van belangenverstrengeling of omkoping. Maar voorafgaand aan de rechtszaak heeft drie jaar strafrechtelijk onderzoek plaatsgevonden. Daaruit kwam volgens de rechters voldoende bewijs naar voren.

Pech
Van den E. heeft de pech dat de politie op het moment geplaagd wordt door schandalen en dat daardoor het algehele publieke vertrouwen op de proef wordt gesteld. Dat kan hebben meegespeeld in het oordeel van de rechters om een extra hoge straf op te leggen. Het is spijtig hoe het gelopen is, want de oud-commissaris had goede en vooruitstrevende ideeën op het gebied van publiek-private samenwerking. Zo is hij ook de man achter SecureLane, een serie projecten om het vrachtverkeer tussen Rotterdam en Duitsland te beveiligen tegen ladingdiefstal. Verder introduceerde hij binnen de politie het programma ‘Sensing’, waarbij de politie informatie van mobiele telefoons, camera’s en sociale media kan gebruiken bij de opsporing en bestrijding van criminaliteit. Voor het project Criminee! kreeg hij in 2007 de Safety & Security Amsterdam Award. Ook toen waren er overigens al problemen. Een ‘gezaghebbende’ partij had protest aangetekend tegen het jurybesluit, omdat Criminee! gekopieerd zou zijn van een eerder gelanceerd initiatief binnen de gemeente Utrecht. Die beschuldiging werd later ongegrond verklaard, waarna Criminee! alsnog de SSA Award kreeg toegekend.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner