Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SOBA

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

Trigion

Nimo Drone Security

Gold-IP

G4S

CSL

VEB

Dero Security Products

20face

Securitas

GFT

PG Security Systems

Avigilon Alta

2N

Akuvox

SMC Alarmcentrale

VBN

Lobeco

SmartCell

HID

ASIS

CDVI

Masset Solutions

Advancis

Brivo

Nenova

Optex

RoSecure

Eizo

OSEC

VAIBS

Crown Security Services

Milestone

Regio Control Veldt

Seris

SmartSD

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Paraat

ADI

Top Security

Paxton

Secusoft

Service Centrale Nederland

Hikvision

Add Secure

HD Security

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Centurion

Genetec

ASSA ABLOY

Seagate

Multiwacht

Unii

Explicate

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

i-Pro

NIBHV

Ajax Systems

NetworxConnect

Kiwa

Sequrix

VVNL

IDIS

Uniview

Connect Security

CardAccess

Oribi ID Solutions

Bydemes

ARAS

EAL

Alphatronics

CO-preventiecampagne van start

1 februari 2017
Redactie
13:59

De komende twee weken zal de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ aandacht vragen voor de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. De campagne is een initiatief van de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland. 
De landelijke koolmonoxidepreventie campagne, genaamd ‘Stop CO-vergiftiging’, zal duren tot 15 februari. De campagne vraagt aandacht voor de gevaren en kenmerken van koolmonoxidevergiftiging. Zo heeft Brandweer Nederland bijvoorbeeld een online koolmonoxide-test gemaakt,  er is een sociale media campagne, een informatiewebsite  en er worden gedurende de twee weken folders en stickers met informatie verspreid. Brandweer Nederland heeft ook nog een handleiding ontwikkeld met plaatsingsadvies voor koolmonoxidemelders.

Sluipmoordenaar
Branchevereniging CoGDEM (de Council of Gas Detection and Environmental Monitoring) steunt deze campagne, geleid door de Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland. Via deze campagne worden de risico’s van de ‘sluipmoordenaar’ op landelijk niveau onder de aandacht gebracht. Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en nog veel slachtoffers belanden in het ziekenhuis. Blootstelling aan koolmonoxide kan hoofdpijn, duizeligheid en verwarring veroorzaken, zelfs al bij een lage dosering.

Verplichte registratie voor onderhoudsmonteurs
In het rapport over koolmonoxideveiligheid van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, gepubliceerd in november 2015, kwam duidelijk naar voren dat problemen met koolmonoxide niet alleen veroorzaakt worden door oude of slecht onderhouden cv-ketels. Om dit probleem aan te pakken heeft minister Stef Blok in zijn rectie op dit rapport aangegeven verschillende maatregelen te introduceren om de koolmonoxide veiligheid in Nederland te vergroten. Een van zijn voornemens is om een systeem van verplichte registratie voor onderhoudsmonteurs op te zetten.

Europese norm
CoGDEM steunt dit initiatief en is ervan overtuigd dat registratie van installatiemonteurs bij zal dragen aan veiligere huizen en gebouwen. Verder raadt CoGDEM aan dat consumenten hun huis zelf ook beschermen door een koolmonoxidemelder op te hangen die voldoet aan de Europese EN50291 norm.
De Consumentenbond heeft in oktober 2016 een onderzoek gepubliceerd naar verschillende koolmonoxide melders die in Nederland verkrijgbaar zijn.  Uit de resultaten blijkt dat koolmonoxidemelders die voldoen aan de Europese EN50291 norm veilig zijn. Momenteel is de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit bezig met het afronden van een soortgelijk onderzoek.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner