Beveiliging nieuws

Onze partners

Hikvision

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Eizo

RoSecure

SmartSD

VBN

Milestone

Paraat

Gold-IP

EAL

Paxton

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Akuvox

Brivo

Unii

CDVI

GFT

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Multiwacht

ADI

MPL

G4S

Eagle Eye Networks

VEB

Securitas

VVNL

OSEC

Kiwa

Uniview

Avigilon Alta

DZ Technologies

Seris

Centurion

Crown Security Services

IDIS

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Nenova

Sequrix

Add Secure

Nimo Dog Security

Seagate

Connect Security

Trigion

Genetec

Secusoft

Advancis

Top Security

Dahua

Oribi ID Solutions

Optex

Masset Solutions

20face

NIBHV

Alarm Meldnet

2N

SOBA

HD Security

SmartCell

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

CSL

HID

Lobeco

Explicate

ASSA ABLOY

VideoGuard

Service Centrale Nederland

Bydemes

ARAS

Alphatronics

Regio Control Veldt

JMB Groep

VAIBS

COA’s mogen geen info meer delen met politie

19 januari 2021
Redactie
09:19

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft jarenlang gegevens van honderdduizenden asielzoekers gedeeld met de politie. Uit een conceptbrief van minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol van J&V aan de Tweede Kamer blijkt nu dat dit onrechtmatig is geweest. Alle gegevens moeten daarom worden gewist.

Asielzoekers moesten zeven jaar lang tot afgelopen zomer direct na aankomst op een formulier persoonlijke informatie vermelden, zoals godsdienst, etniciteit, naam, leeftijd en land van herkomst. Deze formulieren werden vervolgens doorgestuurd naar het Nationaal Vreemdelingen Knooppunt van de politie en dat zou in strijd met de wet zijn. De minister en de staatssecretaris schrijven daarom aan de Tweede Kamer dat het delen van deze informatie direct moet stoppen en dat opgeslagen gegevens vernietigd moeten worden. Op de zogenoemde toestemmingsverklaring stond overigens wel aangegeven dat de persoonsgegevens met de politie zouden worden gedeeld, maar het was niet mogelijk om dat te weigeren als men in Nederland wilde blijven.

Opsporing en vervolging
De COA’s namen zelf het initiatief om te stoppen met het delen van informatie. De politie was hier niet blij mee en ging daarom vervolgens langs bij de asielzoekerscentra om zelf informatie over nieuwe asielzoekers op te halen. Dit stopte op last van de COA’s in november. De politie geeft toe dat het niet nodig is om de gegevens te hebben van asielzoekers die zich netjes gedragen, maar er zijn ook asielzoekers die dat niet doen en dan kunnen de persoonsgegevens helpen bij de opsporing en vervolging. Justitie gaat nu onderzoeken hoe op een andere, legitieme manier aan gegevens gekomen kan worden, die de politie kan helpen bij het oplossen van misdrijven waarbij de verdenking naar asielzoekers uitgaat.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner