COA’s mogen geen info meer delen met politie

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft jarenlang gegevens van honderdduizenden asielzoekers gedeeld met de politie. Uit een conceptbrief van minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol van J&V aan de Tweede Kamer blijkt nu dat dit onrechtmatig is geweest. Alle gegevens moeten daarom worden gewist.

Asielzoekers moesten zeven jaar lang tot afgelopen zomer direct na aankomst op een formulier persoonlijke informatie vermelden, zoals godsdienst, etniciteit, naam, leeftijd en land van herkomst. Deze formulieren werden vervolgens doorgestuurd naar het Nationaal Vreemdelingen Knooppunt van de politie en dat zou in strijd met de wet zijn. De minister en de staatssecretaris schrijven daarom aan de Tweede Kamer dat het delen van deze informatie direct moet stoppen en dat opgeslagen gegevens vernietigd moeten worden. Op de zogenoemde toestemmingsverklaring stond overigens wel aangegeven dat de persoonsgegevens met de politie zouden worden gedeeld, maar het was niet mogelijk om dat te weigeren als men in Nederland wilde blijven.

Opsporing en vervolging
De COA’s namen zelf het initiatief om te stoppen met het delen van informatie. De politie was hier niet blij mee en ging daarom vervolgens langs bij de asielzoekerscentra om zelf informatie over nieuwe asielzoekers op te halen. Dit stopte op last van de COA’s in november. De politie geeft toe dat het niet nodig is om de gegevens te hebben van asielzoekers die zich netjes gedragen, maar er zijn ook asielzoekers die dat niet doen en dan kunnen de persoonsgegevens helpen bij de opsporing en vervolging. Justitie gaat nu onderzoeken hoe op een andere, legitieme manier aan gegevens gekomen kan worden, die de politie kan helpen bij het oplossen van misdrijven waarbij de verdenking naar asielzoekers uitgaat.

Gedeeld

Geef een reactie