Beveiliging nieuws

Onze partners

VVNL

MPL

Seagate

EAL

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

Paxton

CDVI

Akuvox

Optex

CardAccess

Alphatronics

Connect Security

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

GFT

Bosch Security Systems

ARAS

Explicate

SmartSD

HID

Nimo Dog Security

Genetec

Trigion

Lobeco

Eizo

Hikvision

VideoGuard

SOBA

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Seris

Gold-IP

RoSecure

Kiwa

Avigilon Alta

Centurion

Dahua

ASIS

Alarm Meldnet

i-Pro

20face

Hanwha Vision Europe

VBN

G4S

HD Security

Uniview

NIBHV

Advancis

Milestone

Add Secure

SmartCell

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Crown Security Services

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Securitas

ADI

Multiwacht

OSEC

Regio Control Veldt

Sequrix

VEB

2N

Secusoft

PG Security Systems

Top Security

JMB Groep

CSL

Nenova

Unii

Paraat

Dero Security Products

IDIS

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Brivo

Bydemes

Commotie rond beveiligers van Thierry Baudet

27 juni 2020
Redactie
11:36

Tijdens een campagne van Thierry Baudet, leider van het Forum voor Democratie, werd afgelopen week een demonstrant fysiek aangepakt door mannen van wie het niet duidelijk was of het particuliere beveiligers waren of leden van de DKDB. De Volkskrant probeerde het uit te zoeken.

De demonstranten heeft aangifte gedaan van mishandeling door twee van de beveiligers van de controversiële politicus. De situatie escaleerde tijdens een flyeractie in ‘s-Hertogenbosch. Een tegenstander van het Forum voor Democratie probeerden deze te verstoren en daar waren de partijleider en zijn gevolg niet van gediend. De demonstrant werd vervolgens tegen de grond gewerkt nadat deze het onmogelijk probeerde te maken om Baudet tegen de achtergrond van de Sint-Janskathedraal te filmen. De reden zou zijn dat hij een doos bij zich had en de inhoud mogelijk een dreiging kon vormen. Volgens de beveiligers was er van mishandeling geen sprake.

Knokploeg
Volgens de Volkskrant kwamen de leden van wat de demonstrant ‘Thierry’s knokploeg’ noemt van twee verschillende particuliere beveiligingsorganisaties. De partij wil hier verder geen mededelingen over doen. Zo wordt het ook niet duidelijk of de politicus de beveiligers via de overheid toegewezen heeft gekregen. Volgens het ministerie van J&V kan dat niet, omdat het geen particuliere persoonsbeveiligers inhuurt. Wel kan een politicus, diplomaat of lid van het Koninklijk Huis op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bescherming krijgen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Dat is bijvoorbeeld het geval met Geert Wilders. Een dergelijke beveiliging beperkt zich dan niet tot enkele ‘bodyguards’. Soms kiezen politici ervoor om zelf particuliere beveiligers in te huren. Pim Fortuyn deed dat niet en het gevolg is bekend.

Met de dood bedreigd
Thierry Baudet wordt minder ernstig bedreigd dan Geert Wilders, maar ook hij heeft tegenstanders die de democratische instrumenten niet toereikend vinden. Vooral via de sociale media wordt hij regelmatig met de dood bedreigd. Een studente riep tijdens een betoging: ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf.’ en een docent van de Universiteit Utrecht schreef op Facebook: ‘Volkert waar ben je?’ De voordeur van de politicus werd met roze verf beklad en regelmatig worden zijn bijkomsten verstoord.
De AIVD en NCTV zien een toenemende verharding binnen radicaal politieke milieus. Baudet is daarom door onder andere Mat Herben, voormalig woordvoerder van Pim Fortuyn, geadviseerd om voor persoonsbeveiliging te zorgen. Het is echter niet eenvoudig om DKDB-ers toegewezen te krijgen. Die kampte al met capaciteitstekorten en dat is er niet beter op geworden sinds ook juristen en misdaadjournalisten beveiligd moeten worden tegen de zogenoemde Mocro Maffia. De DKDB komt zo’n 50 fte-ers tekort.

Boekje te buiten
Minister Grapperhaus van J&V kondigde vorige week wel aan meer geld vrij te maken voor financiering van de stelsels Bewaken en Beveiligen en Getuigenbescherming. Het budget stijgt van 33 miljoen naar 55 miljoen per jaar. Het aantal personen en objecten dat langdurig en intensief bewaakt en beveiligd wordt is volgens de minister toegenomen en zal naar verwachting niet verminderen.
Baudet moet het voorlopig met particuliere beveiligers doen. Die mogen in tegenstelling tot DKDB-ers geen geweld gebruiken. Ook het tegen de grond werken van een demonstrant is niet toegestaan, als het geen wettige zelfverdediging betreft. Dat was in ‘s-Hertogenbosch niet het geval. Daarom zou in deze situatie zelfs een politieagent of DKDB-er zijn boekje te buiten zijn gegaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner