Cyberburgemeesters willen beleid tegen digitale onveiligheid

Veertien zogenoemde ‘cyberburgemeesters’ roepen op tot ‘vaart en duurzame borging in overheidsbeleid’ op het gebied van digitale onveiligheid. Bij de onderhandelaars pleiten zij voor een bewindspersoon en een beleidsdepartement voor landelijke regie op de aanpak van digitale onveiligheid.

Daarnaast willen de burgemeesters structurele aandacht en financiering voor de bestuurlijke en preventieve aanpak van digitale onveiligheid op lokaal niveau. In een pamflet wijzen zij erop dat onze omgeving in rap tempo digitaliseert. Dat brengt welvaart, vooruitgang en comfort, maar ook risico’s die steeds vaker ontwrichtend uitwerken. Daarbij verwijzen zij naar incidenten in Lochem en Hof van Twente. Die gemeenten werden onlangs slachtoffer van ransomware.

Randvoorwaarden nodig
De burgemeesters zeggen in een pamflet dat zij de snelle ontwikkelingen in de digitale wereld niet individueel kunnen bijbenen. Daarom hebben zij landelijke ondersteuning en regie nodig om aan hun verantwoordelijkheden invulling te kunnen geven. “We zijn niet alleen gebaat bij de al gedane investeringen in de specialistische opsporing en vervolging door politie en OM. Om onze verantwoordelijkheid echt waar te kunnen maken, zijn randvoorwaarden nodig die dit mogelijk maken. Kortom, middelen en een duurzame aanpak, aldus de burgemeesters.

Gedeeld

Geef een antwoord