Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

VVNL

VEB

CardAccess

Seris

Nimo Dog Security

VAIBS

Unii

Securitas

Oribi ID Solutions

SmartCell

Eizo

RoSecure

JMB Groep

PG Security Systems

ASSA ABLOY

VBN

2N

Gold-IP

SOBA

CDVI

Nenova

IDIS

MPL

Masset Solutions

EAL

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Eagle Eye Networks

Sequrix

Seagate

Avigilon Alta

OSEC

SmartSD

Alarm Meldnet

DZ Technologies

ARAS

Explicate

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

Optex

i-Pro

CSL

Centurion

Hikvision

Top Security

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Ajax Systems

Lobeco

Bydemes

NetworxConnect

NIBHV

Crown Security Services

Dero Security Products

HID

Multiwacht

HD Security

Brivo

Uniview

Secusoft

Akuvox

ASIS

BHVcertificaat.online

Trigion

20face

Milestone

Regio Control Veldt

Paxton

G4S

Dahua

ADI

Connect Security

Advancis

Kiwa

Genetec

Service Centrale Nederland

Add Secure

Paraat

GFT

Cybercrimeteam politie houdt Marktplaatsoplichters aan

16 januari 2020
Redactie
20:23

Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft meerdere aanhoudingen verricht in een onderzoek naar oplichting van verkopers via de verkoopsite Marktplaats. De hoofdverdachte, een man van 28 uit Enschede, is aangehouden en zit momenteel vast.

De politie startte het onderzoek nadat er rond de 130 aangiftes binnen waren gekomen. De verdachte zocht contact met slachtoffers via de verkoopsite Marktplaats. Hij zocht naar advertenties met campers en caravans en liet de adverteerders weten belangstelling te hebben. Om buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats afspraken te kunnen maken legde hij via WhatsApp contact met de slachtoffers. De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de verkopers die zonder argwaan ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

Twee ton buitgemaakt
Van de talloze gedupeerden is een totaal bedrag gestolen van 200.000 euro. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen van zogenoemde facilitators. Een man van 31 uit Borne, een man van 39 uit Deventer en een man van 31 uit Deventer zijn hiervoor aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten. Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en –schoenen in beslaggenomen.
In het onderzoek kwam naar voren dat de verkopers makkelijk buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats handelen. Om geen slachtoffer te worden van oplichting via dergelijke verkoopsites adviseert de politie om geen mobiele nummers te vermelden bij verkoopadvertentie(s). Ook wordt het (online) uitwisselen van identiteitsbewijzen en foto’s van bankpassen sterk afgeraden. Dit kan in verkeerde handen leiden tot identiteitsfraude, diefstal en oplichting.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner