Cybercrimeteam politie houdt Marktplaatsoplichters aan

Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft meerdere aanhoudingen verricht in een onderzoek naar oplichting van verkopers via de verkoopsite Marktplaats. De hoofdverdachte, een man van 28 uit Enschede, is aangehouden en zit momenteel vast.

De politie startte het onderzoek nadat er rond de 130 aangiftes binnen waren gekomen. De verdachte zocht contact met slachtoffers via de verkoopsite Marktplaats. Hij zocht naar advertenties met campers en caravans en liet de adverteerders weten belangstelling te hebben. Om buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats afspraken te kunnen maken legde hij via WhatsApp contact met de slachtoffers. De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de verkopers die zonder argwaan ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

Twee ton buitgemaakt
Van de talloze gedupeerden is een totaal bedrag gestolen van 200.000 euro. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen van zogenoemde facilitators. Een man van 31 uit Borne, een man van 39 uit Deventer en een man van 31 uit Deventer zijn hiervoor aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten. Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en –schoenen in beslaggenomen.
In het onderzoek kwam naar voren dat de verkopers makkelijk buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats handelen. Om geen slachtoffer te worden van oplichting via dergelijke verkoopsites adviseert de politie om geen mobiele nummers te vermelden bij verkoopadvertentie(s). Ook wordt het (online) uitwisselen van identiteitsbewijzen en foto’s van bankpassen sterk afgeraden. Dit kan in verkeerde handen leiden tot identiteitsfraude, diefstal en oplichting.

Gedeeld

Geef een reactie