Daling voertuigdiefstallen vlakt verder af

De eerste zes maanden van 2019 is het aantal gestolen personenauto’s slechts licht gedaald ten opzichte van 2018. Het eerste halfjaar werden er 3606 gestolen tegen 3642 in dezelfde periode van 2018. Dat maakt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit bekend.

Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalt licht. Alleen brom- en snorfietsen worden fors meer gestolen (+12,8procent). Opvallend is dat de diefstal van jonge voertuigen toeneemt met 12 procent. Diefstal van 2 jaar oude voertuigen stijgt het meest, met 38,7 procent. Met name de Audi A1 en Fiat 500 dragen bij aan deze stijging. De VW Golf en de Polo worden ondanks een forse daling nog steeds het meest gestolen. De diefstal van hybride voertuigen blijft nagenoeg gelijk waarbij Toyota en Lexus het meest populair zijn. De Mercedes Vito en Sprinter en de VW Transporter zijn bij elkaar goed voor 58 procent van de gestolen lichte bedrijfswagens. Bijna 50 procent van de motorfietsen wordt gestolen in Amsterdam en Den Haag.

Terugvindpercentage
Het totale aantal voertuigen dat op de eerste dag wordt teruggevonden is wederom licht gestegen van 34,4 procent naar 36,6 procent. Het versnelde aangifteproces bewijst daarmee blijvend zijn toegevoegde waarde. Opvallend is dat voertuigen die een grote diefstalstijging laten zien een laag terugvindpercentage hebben: bij de Audi A1 is dit 16 procent en bij de Fiat 500 maar 15 procent. Van gestolen Harley Davidsons wordt slechts 5,3 procent teruggevonden.

Preventie
“De diefstaltoename van jonge voertuigen toont de georganiseerdheid van de autodieven aan en dus blijft aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel”, zegt Hendrik Steller, manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Gedeeld

Geef een reactie