Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Milestone

EAL

Uniview

Seagate

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

HID

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Explicate

Brivo

2N

Optex

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Trigion

Oribi ID Solutions

Add Secure

Connect Security

CSL

Sequrix

Bosch Security Systems

RoSecure

ASIS

Nimo Dog Security

Nimo Drone Security

VAIBS

Kiwa

SmartSD

G4S

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

VBN

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Bydemes

CardAccess

Lobeco

VVNL

PG Security Systems

Paxton

Centurion

ADI

VEB

Eizo

Genetec

Crown Security Services

Securitas

VideoGuard

SOBA

Multiwacht

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Masset Solutions

JMB Groep

Dero Security Products

Secusoft

Paraat

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

20face

ARAS

OSEC

Seris

GFT

Hikvision

Unii

Gold-IP

MPL

Akuvox

Advancis

Dahua

Top Security

HD Security

i-Pro

IDIS

DZ Technologies

CDVI

Alphatronics

Defensie slaagt er nog niet in gevoelige e-mail te versleutelen

28 december 2018
Redactie
18:16

De Nederlandse krijgsmacht e-mailt al jaren onveilig, maakt RTL Nieuws bekend. Militairen zouden dit probleem intern al vele malen hebben aangekaart. Er zijn intussen genoeg veilige manieren om e-mail-berichten te verzenden, maar daar maakt Defensie geen gebruik van.

Defensie kondigt wel aan begin 2019 het e-mail-verkeer te gaan beveiligen, zodat berichten met gevoelige informatie niet langer door derden onderschept kunnen worden. Het gaat om STARTTLS. Er wordt al jaren geprobeerd om deze technologie binnen Defensie werkend te krijgen en dat lijkt nu te gaan lukken. Arie Jan de Waard, vice-admiraal en directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO), verklaart overigens tegenover RTL Nieuws dat militairen er in worden getraind om geen gevoelige informatie via e-mail uit te wisselen. Daarom maakt het volgens hem niet veel uit dat het e-mail-verkeer niet beveiligd is. Gevoelige informatie zou via een ander systeem worden verzonden, dat geen gebruik maakt van internet.

Primair communicatiemiddel
Volgens militairen wordt e-mail via internet binnen de krijgsmacht toch als primair communicatiemiddel beschouwd. Ook wordt langs deze weg met bondgenoten, zoals de Verenigde Staten, gecommuniceerd. “Er wordt ontzettend veel via e-mail gecommuniceerd en juist die massa aan informatie kan voor een andere overheid heel interessant zijn”, zegt een militair die bij de luchtmacht werkt tegen RTL Nieuws. Volgens een ander gaat het onder andere om afleverschema’s, planningen, problemen en uitdagingen rondom de invoering van wapensystemen, maar ook om loonstroken en commercieel vertrouwelijke stukken zoals offertes en contracten. Dergelijke informatie zou volgens de militair een goed beeld geven van de slagkracht en staat van Defensie.

Belangrijke verbetering
Als STARTTLS eenmaal is ingevoerd, betekent dat een belangrijke verbetering. Wel is van belang dat zowel de verzender als de ontvanger er gebruik van maken. Anders worden berichten nog steeds niet versleuteld. Veel bedrijven, waaronder Google met gmail.com en Microsoft met outlook.com, maken gebruik van de technologie. Ook de politie versleutelt e-mail met STARTTLS. Met behulp van DANE is te voorkomen dat e-mails met onbeveiligde partijen worden uitgewisseld. Voorlopig gebruiken de meeste burgers betere beveiliging dan Defensie, klaagt een van de door RTL Nieuws benaderde militairen. “Hier staan de deuren wagenwijd open.” Voor het einde van 2019 wordt het gebruik van STARTTLS verplicht voor alle Nederlandse overheidsorganisaties.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner