Beveiliging nieuws

Onze partners

Bydemes

i-Pro

Dero Security Products

RoSecure

Brivo

Seris

ARAS

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

GFT

Securitas

VVNL

Nenova

VBN

Alphatronics

Centurion

Lobeco

Ajax Systems

OSEC

Top Security

Avigilon Alta

Crown Security Services

Add Secure

SmartCell

Paraat

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

G4S

ASSA ABLOY

Paxton

Eagle Eye Networks

HID

MPL

Nimo Drone Security

IDIS

BHVcertificaat.online

CDVI

Nimo Dog Security

VideoGuard

Kiwa

Seagate

EAL

VAIBS

NetworxConnect

NIBHV

SOBA

CSL

Bosch Security Systems

Unii

ASIS

Secusoft

Hikvision

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

2N

Akuvox

Dahua

Oribi ID Solutions

Connect Security

Uniview

SmartSD

Regio Control Veldt

Explicate

Trigion

PG Security Systems

Genetec

ADI

20face

VEB

Sequrix

Alarm Meldnet

Optex

JMB Groep

CardAccess

Eizo

HD Security

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Advancis

Masset Solutions

Driekwart Nederlanders niet goed voorbereid op overstroming

17 oktober 2018
Redactie
05:17

76 procent van de Nederlanders zegt niet goed voorbereid te zijn als ze te maken krijgen met een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis in de Week van Ons Water.

Mensen hebben lang niet alle geadviseerde noodvoorraden in huis: nog geen 1 op de 3 heeft minimaal 3 liter water in flessen in voorraad en bijna 1 op de 10 zegt helemaal niets in huis te hebben voor als het mis gaat. Het Rode Kruis adviseert mensen na te gaan of zij in een risicogebied wonen en zich beter voor te bereiden op overstromingen.
De ondervraagden maken zich maar weinig zorgen (26%) over de kans op overstromingen, terwijl 6o% van Nederland kan overstromen. De Noordzee kan met zware storm en hoogwater een bedreiging vormen, maar ook extreme regenval of veel smeltwater in de rivieren kan tot wateroverlast leiden. Deze zomer zijn de dijken nog extra in de gaten gehouden in verband met de droogte, die ook tot dijkdoorbraken kan leiden. Door klimaatverandering neemt het risico toe dat rivieren buiten hun oevers treden.

Onverstandig
“Het is begrijpelijk dat mensen hier niet dagelijkse mee bezig zijn, maar wel onverstandig. Ze denken dat de kans klein is dat ze ermee te maken krijgen, maar als het wel gebeurt, zijn de gevolgen enorm”, aldus Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid & Zelfredzaamheid van het Rode Kruis. “Iedereen zou moeten checken of hij in een risicogebied woont. Verder raden we aan dat iedereen een noodpakket in huis heeft, want dat kan altijd van pas komen. Niet alleen bij overstromingen, maar ook bij extreem weer of als het water afgesloten wordt.”

Noodpakket
Bij een overstroming valt de elektriciteit vaak uit, kan het water niet weg, kunnen internet en tv uitvallen en kunnen hulpdiensten niet meteen bij iedereen ter plaatse komen. In de tussentijd moeten mensen zich op een veilige plek warm en droog zien te houden. Daarom raadt het Rode Kruis aan om een noodpakket in huis te hebben. Hierin zou in ieder geval minimaal 3 liter water per persoon, houdbaar eten, warmhouddekens, een EHBO-kit, waterdicht verpakte lucifers, waxinelichtjes, een fluitje, een radio op batterijen en een zaklamp moeten zitten. Ook een voorraad medicijnen als je die gebruikt, is aan te raden. Bijna 60% van de ondervraagden gaf overigens aan deze voor een week in huis te hebben.

Evacuatiespel
Om mensen bewust te maken van de risico’s op overstromingen en hun kennis mee te geven over de voorbereidingen die ze kunnen treffen, heeft het Rode Kruis samen met ‘Ons Water’ het evacuatiespel ontwikkeld. In drie minuten moeten spelers van het spel beslissen welke noodzakelijke  spullen ze meenemen naar een fictieve zolder. Alle districten van het Rode Kruis krijgen het spel, dat ze kunnen inzetten tijdens activiteiten of evenementen in hun regio.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner