Duitse politie haalt enorme illegale marktplaats offline

De Duitse politie heeft een populaire marktplaats opgerold op het darkweb. Via DarkMarket hielden bijna 500.000 gebruikers en 2.400 verkopers zich bezig met onder andere de handel in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en kwaadaardige software.

Volgens de politie zou meer dan 140 miljoen euro aan omzet zijn gerealiseerd via zo’n 320.000 transacties. Het bedrag is een equivalent, want als betaalmiddelen werden cryptovaluta gebruikt, zoals de bitcoin. Een 34-jarige Australiër, die als eigenaar wordt beschouwd van DarkMarket, is opgepakt in de buurt van de grens tussen Duitsland en Denemarken. De ruim twintig servers in Oekraïne en Moldavië zijn in beslag genomen en worden onderzocht door de politie op zoek naar gegevens over de beheerders, kopers en verkopers.

Nederland
Eerder werd in Duitsland een rekencentrum ontdekt in een bunker die vroeger door de NAVO werd gebruikt. Hier stonden meer dan vierhonderd servers, die voor communicatie via het darkweb werden gebruikt. De beheerder kwam uit Nederland. Ook de servers in de bunker werden gebruikt voor DarkMarket.
De politie werkte samen met de Amerikaanse autoriteiten, zoals de FBI, DEA en belastingdienst IRS. Verder werd samengewerkt met de Australische, Britse, Deense, Zwitserse, Oekraïense en Moldavische politie.

Gedeeld

Geef een reactie