Beveiliging nieuws

Onze partners

IDIS

Kiwa

Eizo

Milestone

NetworxConnect

JMB Groep

OSEC

Oribi ID Solutions

EAL

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

Trigion

PG Security Systems

NIBHV

HD Security

Unii

Top Security

i-Pro

Seagate

Advancis

Secusoft

SmartSD

Seris

Eagle Eye Networks

Nenova

2N

Hikvision

Nimo Drone Security

Securitas

VVNL

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Lobeco

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Connect Security

Crown Security Services

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

20face

CardAccess

CSL

Multiwacht

SOBA

Centurion

Paraat

VAIBS

CDVI

Add Secure

Sequrix

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

VEB

Bydemes

Paxton

Explicate

VBN

Genetec

Alphatronics

Uniview

Optex

SmartCell

Regio Control Veldt

ARAS

Brivo

ASSA ABLOY

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

Akuvox

RoSecure

G4S

HID

Masset Solutions

VideoGuard

ADI

Hanwha Vision Europe

GFT

Tienduizenden alarmsystemen in problemen door einde 2G en 3G

1 juni 2021
Redactie
11:53

Verschillende telecombedrijven stoppen met de verouderde 2G- en 3G-netwerken. Zo levert T-Mobile vanaf 1 juni geen 2G meer. Vervelend voor wie nog een heel oude Nokia gebruikt, maar ook verschillende andere apparaten zijn afhankelijk van 2G. Hoe zit het met beveiligingsinstallaties?

Diverse apparaten in gebouwen en voertuigen zullen vanaf 1 juni niet meer werken als zij afhankelijk zijn van het 2G-netwerk van T-Mobile. Na 30 jaar heeft deze provider de stekker uit de verouderde en inefficiënte techniek getrokken. KPN en Vodafone leveren nog wel 2G, maar ook maar tot 2025. Die bedrijven stoppen juist weer eerder met 3G. Vodafone levert dat al niet meer en KPN stopt er eind dit jaar mee. Volgens de providers is het te duur om de oude netwerken in de lucht te houden. Ze vergen veel frequenties, apparatuur en energie, terwijl het gebruik snel afneemt. Vooral omdat er nauwelijks data mee valt te versturen.

Vitale apparaten
Volgens de Autoriteit Consument en Markt bellen nog zo’n 220.000 mensen via 2G of 3G, maar zijn ook miljoenen andere apparaten afhankelijk van deze technologie. Het gaat dan ook om vitale apparaten, zoals systemen waarmee bruggen en sluizen worden bediend of het spoorwegverkeer wordt gecontroleerd. Fabrikanten gebruiken graag 2G- en 3G-modems omdat die naar verhouding erg goedkoop zijn en prima voldoen als het gaat om transmissie van kleine datapakketten. Systemen met dergelijke modems zullen nu omgebouwd moeten worden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ongeveer een miljoen slimme elektriciteitsmeters van netbeheerder Liander, die van een 2G-modem (gprs) zijn voorzien. Omdat vooral veel overheidsorganisaties afhankelijk zijn van 2G wordt verwacht dat 2G in 2025 nog niet uitgeschakeld kan worden. Deskundigen denken eerder aan 2028.

Afwachten
Will Spoor, die namens Federatie Veilig Nederland de particuliere alarmcentrales vertegenwoordigt, verwacht dat er nog 75.000 tot 100.000 alarmsystemen afhankelijk zijn van de verouderde netwerken. Vaak alleen voor het back-up-systeem, maar ook dat is natuurlijk niet onbelangrijk. “Er zijn al heel wat brieven verstuurd, maar veel mensen blijven afwachten tot het te laat is.” Het gaat volgens Spoor ook niet alleen om alarminstallaties. “Je hebt binnen onze branche bijvoorbeeld ook persoonsalarmeringssystemen. Die werken ook allemaal op 2G of 3G. En veel meer dan een SIM-kaart verwisselen is vaak niet eens nodig!”

Roaming
Gebruikers van CSL-modems hoeven zich volgens Pascal Zeegers nog geen zorgen te maken. “Onze producten werken met roaming. Dus zolang er nog een 2G-netwerk is, en dat is in ieder geval tot 2025, is er verbinding. Maar intussen werken al onze nieuwe producten met 4G. Gebruikers van oudere systemen adviseren wij over te schakelen, want uiteindelijk zal het toch afgelopen zijn met 2G en 3G. Veelal komt dat overschakelen neer op installatie van een nieuwe zendmoduul met SIM-kaart. Maar soms zal ook de hele modem vervangen moeten worden. Dan gaat het vaak om apparaten van 10 jaar of ouder en dan wordt het ook wel tijd voor iets nieuws. We praten dan overigens wel over een gigantische vervangingsmarkt. Dus we blijven de alarmcentrales en installateurs informeren, want het wordt een behoorlijke uitdaging om alles nog voor 2025 in orde te krijgen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner