EU bereikt akkoord over straffen voor cyberaanvallen

Maandag zijn de 28 lidstaten van de Europese Unie akkoord gegaan met een systeem waarmee cybercriminelen gestraft kunnen worden met het bevriezen van banktegoeden en het opleggen van reisverboden. Het wordt vrijdag officieel aangenomen. Nederland behoorde tot de initiatiefnemers van de regeling.

Nederland en enkele andere landen willen al langer een mogelijkheid om cyberaanvallen te sanctioneren op Europees niveau. Dit mede naar aanleiding van de cyberaanval op de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Daarnaast wordt gevreesd voor hackers die in opdracht van overheden proberen verkiezingsuitslagen te manipuleren via een cyberaanval.

Nieuwe dreigingen
Een internationaal strafsysteem wordt al gebruikt voor wie een aanval met chemische wapens uitvoert. Ook bij de cybervariant kunnen sancties worden opgelegd aan mensen ongeacht waar ze wonen of wat hun nationaliteit is, maar dienen wel alle 28 EU-landen in te stemmen. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken laat de EU zo zien dat het zich wapent tegen nieuwe dreigingen. Cyberdreigingen zijn volgens hem helaas aan de orde van de dag en kosten de samenleving jaarlijks 50 miljard euro.

Gedeeld

Geef een reactie