Beveiliging nieuws

Onze partners

Oribi ID Solutions

ARAS

Optex

Paraat

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Ajax Systems

CSL

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Masset Solutions

SOBA

CardAccess

Eagle Eye Networks

MPL

Hikvision

Explicate

Connect Security

ADI

VideoGuard

Unii

IDIS

VAIBS

Lobeco

2N

i-Pro

Centurion

G4S

Gold-IP

Nimo Dog Security

Seagate

SmartSD

Avigilon Alta

EAL

20face

DZ Technologies

NIBHV

PG Security Systems

Crown Security Services

JMB Groep

Dahua

VVNL

Multiwacht

ASSA ABLOY

NetworxConnect

HD Security

VEB

CDVI

Regio Control Veldt

Kiwa

Secusoft

Dero Security Products

GFT

Milestone

SmartCell

Eizo

Service Centrale Nederland

Trigion

Top Security

Nenova

Paxton

VBN

Brivo

Uniview

Akuvox

Advancis

Genetec

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

OSEC

Seris

Nimo Drone Security

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

ASIS

Add Secure

Alphatronics

Securitas

HID

Europese privacytoezichthouder kritisch over biometrie ID-kaart

15 augustus 2018
Redactie
15:39

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, Giovanni Buttarelli, staat kritisch tegenover het plan van de Europese Commissie om identiteitskaarten van biometrische gegevens te voorzien. Het gaat hierbij om twee vingerafdrukscans en een gezichtsscan.

De Europese Commissie wil dat de ID-kaart zowel juridisch als praktisch gezien meer op het paspoort gaat lijken. Maar omdat de kaart alleen gebruikt kan worden om binnen de Schengenzone te reizen, vindt Buttarelli dit te ver gaan. Vooral omdat de ID-kaart niet alleen voor reizen wordt gebruikt, maar ook als identiteitsbewijs bij contacten met overheden, banken en luchtvaartmaatschappijen. De toezichthouder vindt daarom dat het verwerken van biometrische data in ID-kaarten in strijd is met het fundamentele recht op privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens. Biometrische gegevens vallen binnen de General Data Protection Regulation onder de categorie bijzondere persoonsgegevens en mogen daarom alleen in uitzonderlijke gevallen worden verplicht, zoals bij de beveiliging van vitale objecten.

Geen algemene regels
In tegenstelling tot paspoorten zijn er geen algemene Europese regels voor ID-kaarten. Landen mogen zelf bepalen of zij het document invoeren en op welke wijze. De Nederlandse ID-kaart geldt als officieel legitimatiebewijs, maar bevat geen biometrische kenmerken. De identiteit van de houder is alleen te controleren aan de hand van de pasfoto. Het paspoort is wel van biometrische kenmerken voorzien. Deze maatregel is vooral onder druk van de Verenigde Staten ingevoerd. Omdat met de ID-kaart niet naar de VS gereisd kan worden, heeft de Nederlandse overheid het niet nodig geacht biometrische gegevens toe te voegen. Dat kan veranderen als de Europese Commissie nieuwe regels invoert. De GDPR hoeft daarbij geen beletsel te vormen, omdat aanschaf van de ID-kaart niet verplicht is.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner