Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

Dero Security Products

Bydemes

Bosch Security Systems

ASIS

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Eizo

CDVI

G4S

MPL

EAL

Centurion

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

Seris

SmartCell

Milestone

Ajax Systems

Uniview

Lobeco

VVNL

OSEC

Paraat

VEB

Explicate

20face

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Brivo

Hikvision

Akuvox

IDIS

BHVcertificaat.online

Sequrix

VBN

NetworxConnect

JMB Groep

Oribi ID Solutions

Trigion

GFT

SOBA

ARAS

VAIBS

Masset Solutions

Connect Security

HD Security

Eagle Eye Networks

HID

Genetec

Secusoft

Dahua

CardAccess

Avigilon Alta

SmartSD

Optex

2N

Nenova

Crown Security Services

Nimo Dog Security

Multiwacht

PG Security Systems

ASSA ABLOY

RoSecure

DZ Technologies

De Beveiligingsjurist

ADI

Top Security

CSL

Kiwa

Unii

VideoGuard

Advancis

Nimo Drone Security

Seagate

NIBHV

Regio Control Veldt

i-Pro

Paxton

Alphatronics

Europol opent de jacht op vrouwelijke criminelen

18 oktober 2019
Redactie
06:33

De internationale politieorganisatie Europol komt met een nieuwe ‘most wanted’-lijst van voortvluchtige criminelen. Het belangrijkste verschil met voorgaande lijsten is dat er naar verhouding veel vrouwen op staan onder het motto ‘Crime has no gender’.

Met de campagne ‘Crime has no gender’ wil Europol mensen bewuster maken van het feit dat ook vrouwen een rol spelen in het criminele circuit. Volgens de organisatie groeit het aandeel van vrouwen in de criminaliteit de laatste decennia als gevolg van emancipatie. Dat ziet ook Anne-Marie Slotboom, hoofddocent criminologie aan de Vrije Universiteit. Tegenover de NOS verklaart zij dat opsporingsdiensten en het publiek vaak een blinde vlek hebben voor vrouwelijke criminelen. “Als je niet naar vrouwen kijkt als misdadiger, maar hen alleen ziet als ‘de vrouw van’, kan dat een heel vertekend beeld geven.” Volgens de criminologe zijn vrouwen vooral betrokken bij financiële delicten, zoals corruptie en het witwassen van crimineel verkregen geld. Geweld is daarentegen iets waar vrijwel alleen mannen zich mee bezighouden.

Meezoeken
Op de nieuwe lijst van Europol staan 18 vrouwen, waarvan er één door de Nederlandse politie wordt gezocht: Elizabeth Dizon Honrada, die verdacht wordt van drugssmokkel vanuit Suriname en daarvoor veroordeeld is tot vijf jaar cel. Europol gaat er vanuit dat zij in Saudi-Arabië verblijft. De vrouwen zijn gemaskerd, maar door op de foto’s te klikken verdwijnt het masker en is een duidelijk portret te zien.
Met de lijst vraagt Europol het publiek om mee te zoeken naar de voortvluchtige criminelen. Sinds 2016, het jaar dat de lijst voor het eerst werd gepubliceerd, leidde dat tot 69 arrestaties. Soms met behulp van het publiek, maar ook omdat criminelen zichzelf aangaven bij de politie, nadat hun gegevens op de website van Europol waren verschenen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner