Europol opent de jacht op vrouwelijke criminelen

De internationale politieorganisatie Europol komt met een nieuwe ‘most wanted’-lijst van voortvluchtige criminelen. Het belangrijkste verschil met voorgaande lijsten is dat er naar verhouding veel vrouwen op staan onder het motto ‘Crime has no gender’.

Met de campagne ‘Crime has no gender’ wil Europol mensen bewuster maken van het feit dat ook vrouwen een rol spelen in het criminele circuit. Volgens de organisatie groeit het aandeel van vrouwen in de criminaliteit de laatste decennia als gevolg van emancipatie. Dat ziet ook Anne-Marie Slotboom, hoofddocent criminologie aan de Vrije Universiteit. Tegenover de NOS verklaart zij dat opsporingsdiensten en het publiek vaak een blinde vlek hebben voor vrouwelijke criminelen. “Als je niet naar vrouwen kijkt als misdadiger, maar hen alleen ziet als ‘de vrouw van’, kan dat een heel vertekend beeld geven.” Volgens de criminologe zijn vrouwen vooral betrokken bij financiële delicten, zoals corruptie en het witwassen van crimineel verkregen geld. Geweld is daarentegen iets waar vrijwel alleen mannen zich mee bezighouden.

Meezoeken
Op de nieuwe lijst van Europol staan 18 vrouwen, waarvan er één door de Nederlandse politie wordt gezocht: Elizabeth Dizon Honrada, die verdacht wordt van drugssmokkel vanuit Suriname en daarvoor veroordeeld is tot vijf jaar cel. Europol gaat er vanuit dat zij in Saudi-Arabië verblijft. De vrouwen zijn gemaskerd, maar door op de foto’s te klikken verdwijnt het masker en is een duidelijk portret te zien.
Met de lijst vraagt Europol het publiek om mee te zoeken naar de voortvluchtige criminelen. Sinds 2016, het jaar dat de lijst voor het eerst werd gepubliceerd, leidde dat tot 69 arrestaties. Soms met behulp van het publiek, maar ook omdat criminelen zichzelf aangaven bij de politie, nadat hun gegevens op de website van Europol waren verschenen.

Gedeeld

Geef een reactie