Europol stopt slimme plunderaars van geldautomaten

Met de steun van Europol hebben de Poolse autoriteiten twee personen gearresteerd die zogenaamde ‘Black Box’-aanvallen op geldautomaten pleegden, waarbij criminelen elektronische apparaten aansluiten op een geldautomaat en deze op afstand dwingen al zijn geld uit te spuwen.

De twee verdachten, beiden Wit-Russische staatsburgers, werden onlangs in Warschau gearresteerd. Het onderzoek bracht aan het licht dat de criminelen tientallen aanvallen op geldautomaten hebben gepleegd in ten minste zeven Europese landen, waarbij ze naar schatting 230.000 euro aan contant geld hebben gestolen. De criminelen waren altijd gericht op hetzelfde merk en model geldautomaat. Ze zouden toegang krijgen tot de bekabeling in de geldautomaat door gaten te boren of delen ervan te smelten om de machine fysiek aan te sluiten op een laptop die vervolgens werd gebruikt om relaiscommando’s te verzenden waardoor de machine al zijn geld uitspuwde.

Samenwerking
Europol, ondersteund door de Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), bracht de nationale onderzoekers van beide partijen samen die sindsdien nauw samenwerkten om de aanhouding voor te bereiden. Sindsdien heeft Europol gezorgd voor voortdurende ontwikkeling en analyse van inlichtingen om de veldonderzoekers te ondersteunen. Europol ook heeft nauw samengewerkt met de fabrikant van de geldautomaten die het doelwit waren van deze criminelen en heeft de link gelegd met de verschillende wetshandhavingsinstanties die bij het onderzoek betrokken zijn.

Gedeeld

Geef een antwoord