Beveiliging nieuws

Onze partners

Hikvision

Akuvox

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

G4S

Alphatronics

Masset Solutions

GFT

VBN

Alarm Meldnet

Brivo

RoSecure

Bydemes

20face

Secusoft

Advancis

Connect Security

CardAccess

Paraat

SmartCell

Securitas

NIBHV

Dahua

EAL

JMB Groep

Crown Security Services

NetworxConnect

Optex

DZ Technologies

Add Secure

Avigilon Alta

Top Security

SOBA

PG Security Systems

VVNL

IDIS

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

OSEC

SmartSD

Explicate

ASSA ABLOY

Paxton

CDVI

Milestone

Sequrix

Uniview

Nenova

Genetec

i-Pro

ADI

Nimo Drone Security

Eizo

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Seris

HD Security

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Trigion

Centurion

2N

Kiwa

Seagate

Gold-IP

VEB

CSL

De Beveiligingsjurist

ASIS

ARAS

Eagle Eye Networks

Regio Control Veldt

HID

VideoGuard

Unii

BHVcertificaat.online

Lobeco

VAIBS

Nimo Dog Security

MPL

Europol uit zorgen over toename misdaadbendes

15 maart 2017
Redactie
17:23

Europol brengt een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal misdaadorganisaties in 180 landen is toegenomen van 3400 in 2013 tot ruim 5000 nu. Een groot deel hiervan houdt zich bezig met geavanceerde cybercrime.


“Criminelen maken altijd graag gebruik van moderne technologie”, zegt Europol-directeur Rob Wainwright. “Dit houdt onder andere in dat door de verschuiving van de handel naar internet er nieuwe vormen van misdaad ontstaan, die wetshandhavers met nieuwe uitdagingen confronteren. Namelijk ook veel illegale goederen wisselen via online-transacties van eigenaar.”
Volgens het rapport werken 30 tot 40 procent van de misdaadorganisaties internationaal. Daarvan werkt 70 procent in minimaal drie landen. Van het totaal houdt 45 procent zich bezig met meerdere vormen van criminaliteit. Het rapport gaat over alle vormen van criminaliteit, maar stelt ook dat de handel via het zogenoemde ‘darkweb’ op het moment de belangrijkste bijdrage levert aan de groei van de georganiseerde criminaliteit.

Darkweb
In januari 2017 waren er via TOR-netwerken meer dan 1,7 aansluitingen op het darkweb. Ook werden ruim 60.000 zogenoemde ‘onion domains’ gesignaleerd. Maar ook van de websites op het gewone internet kon zo’n 57 procent in verband worden gebracht met de een of andere vorm van criminaliteit. Ransomware is in korte tijd uitgegroeid tot meest voorkomende aanval op computergebruikers. Maar vooral ook Crime as a Service vormt op het moment de grootste bedreiging voor de EU, aldus Europol. Dankzij deze vorm van dienstverlening kunnen leken op ICT-gebied geavanceerde aanvallen uitvoeren op bijvoorbeeld de overheid.
Voor de nabije toekomst maakt Europol zich vooral zorgen over de toenemende verbindingen tussen burgers, bedrijven en overheden in de ontwikkeling van samenwerkings- en overlegstructuren op internet. Daar komt nog de exponentiële groei van op internet aangesloten apparaten en sensoren bij. Deze ontwikkeling biedt nieuwe en grote kansen voor criminelen en terroristen. De apparaten zijn geschikt om als botnet te dienen en te helpen bij cyberaanvallen en met malware zal het steeds makkelijker worden om enorme hoeveelheden privacygevoelige persoonsgegevens te bemachtigen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner