Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartCell

CDVI

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

Eizo

EAL

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

Add Secure

CSL

Securitas

ADI

VBN

Connect Security

VVNL

DZ Technologies

Trigion

Nenova

Uniview

Milestone

OSEC

SOBA

Alphatronics

2N

Regio Control Veldt

20face

Bosch Security Systems

i-Pro

Ajax Systems

JMB Groep

Multiwacht

Lobeco

GFT

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

RoSecure

HD Security

Service Centrale Nederland

VideoGuard

Unii

VAIBS

Secusoft

Brivo

ARAS

Akuvox

Genetec

Kiwa

ASSA ABLOY

NIBHV

Oribi ID Solutions

Hikvision

SMC Alarmcentrale

G4S

Centurion

Advancis

Avigilon Alta

Paxton

Traka ASSA ABLOY

VEB

HID

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Sequrix

SmartSD

PG Security Systems

IDIS

Masset Solutions

ASIS

Top Security

Paraat

Nimo Dog Security

CardAccess

Seris

Explicate

Optex

Seagate

Gold-IP

Experts raden hard optreden politie af met oud en nieuw

30 december 2020
Redactie
11:06

Het met veel machtsvertoon inbeuken op mensen die vreedzaam wat vuurwerk afsteken, zal alleen leiden tot onnodige veldslagen. Daarvoor waarschuwen enkele experts in dagblad Trouw. Het is volgens hen een goede keuze om prioriteit te geven aan het handhaven van de openbare orde en veiligheid op straat.

Verwacht wordt dat meer dan ooit jongeren de komende jaarwisseling de confrontatie met de politie zullen zoeken. Zeker nu de strenge coronamaatregelen andere vormen van vertier zo goed als onmogelijk maken. Geen feesten om verdere besmettingen tegen te gaan en geen vuurwerk om de van coronapatiënten uitpuilende ziekenhuizen niet nog meer werk te bezorgen. Er zal dus veel politiecapaciteit nodig zijn om notoire relschoppers van de straat te halen. Dan werkt het volgens diverse deskundigen contraproductief als agenten escalatie gaan veroorzaken bij relatief onschuldige incidenten, zoals mensen die toch wat vuurwerk afsteken of elkaar met iets te grote aantallen bezoeken. Dat draagt volgens hen niet bij aan de veiligheid op straat.

Op het ergste voorbereid
De politie is inmiddels op het ergste voorbereid. Verloven zijn zoveel mogelijk ingetrokken en er zijn prioriteiten gesteld. In de eerste plaatst gaat het om handhaving van de openbare orde en veiligheid. Dan volgt bescherming van hulpverleners, waaronder brandweer- en ambulancemedewerkers. Pas op de derde plaats komt handhaving van de coronamaatregelen. Een verstandige keuze, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam tegenover Trouw. De politie kan niet overal tegelijk zijn en je hebt toch altijd mensen die bewust hun gezondheid op het spel zetten door de coronamaatregelen te negeren. Hij vindt niet dat je daar als politie hardhandig tegen op moet treden als dat kan leiden tot een veldslag. De energie kan volgens de geleerde beter gestoken worden in bestrijding van personen met minder goede bedoelingen, zoals jongeren die uit zijn op een ‘lekkere knokpartij’ met de politie.

Geen vrijbrief
Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP is het met Timmer eens. Hij denkt ook niet dat het beleid voor burgers een vrijbrief is om de coronaregels tijdens de jaarwisseling aan hun laars te lappen. Er moet volgens hem wel degelijk worden ingegrepen bij overtreding van coronamaatregelen, maar alleen als dat niet ten koste gaat van de openbare orde en veiligheid.
Ook crisisexpert Werner Overdijk van adviesbureau Crisisplan gelooft niet in het succes van repressief optreden. Hij is er net als Van de Kamp geen voorstander van om overtredingen door de vingers te zien, maar vindt wel dat de politie er rekening mee moet houden dat de lontjes dit jaar extra kort zullen zijn. “Stevig ingrijpen heeft dan nogal wat consequenties”, waarschuwt hij. “Het is een spel dat je zeker in probleemwijken niet kunt winnen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner