Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alphatronics

Unii

Eagle Eye Networks

Securitas

HD Security

Alarm Meldnet

Centurion

Kiwa

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

Regio Control Veldt

ARAS

Eizo

Service Centrale Nederland

ADI

SmartSD

VVNL

De Beveiligingsjurist

HID

Seris

Uniview

VBN

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Trigion

Advancis

i-Pro

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

20face

Bydemes

SOBA

VAIBS

Ajax Systems

ASIS

Seagate

Top Security

GFT

SmartCell

OSEC

Akuvox

Connect Security

PG Security Systems

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

RoSecure

Masset Solutions

Nenova

Secusoft

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

G4S

Milestone

Lobeco

Optex

CardAccess

Paraat

Avigilon Alta

CSL

Sequrix

Add Secure

Hikvision

DZ Technologies

ASSA ABLOY

EAL

Brivo

NIBHV

Dero Security Products

Nimo Drone Security

Explicate

NetworxConnect

Genetec

2N

Paxton

VEB

IDIS

Experts verwachten golf van aanvallen met ransomware

10 maart 2021
Redactie
08:57

Door het lek in Microsoft Exchange kunnen de komende tijd talloze organisaties het slachtoffer worden van aanvallen met ransomware. Daarbij versleutelen criminelen de computersystemen, om die pas na betaling van een hoog losgeld weer vrij te geven. Hiervoor waarschuwen deskundigen in het FD.

Volgens de experts is het lek bij Microsoft dat afgelopen weekend naar buiten kwam, al op grote schaal misbruikt door meerdere groepen criminelen. Deze hebben kans gezien om bij beoogde doelwitten verschillende achterdeurtjes te installeren, waarmee zij op een later tijdstip kunnen toeslaan, aldus Eward Driehuis van Cybersprint. Doordat Microsoft Exchange op zeer grote schaal wordt gebruikt, is de kans op slachtoffers bijzonder groot. Wereldwijd zou het gaan om 46.000 computersystemen, waarvan enkele duizenden van Nederlandse organisaties.

Ransomware
Microsoft heeft het lek inmiddels gedicht, maar volgens Fox-IT kan het nog lang duren voordat alle gebruikers de nieuwste update hebben geïnstalleerd. En zelfs dan vormen de inmiddels geïnstalleerde ‘achterdeurtjes’ nog altijd een risico. Bovendien, zo zegt Frank Breedijk van Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD), maakt de update voor hackers duidelijk waar het lek precies zit. Die kunnen met die kennis toeslaan bij organisaties die de update nog niet hebben geïnstalleerd.
Het lek kwam in januari aan het licht. Het werd vermoedelijk alleen misbruikt voor spionage door de Chinese hackersgroep Hafnium. Maar later gingen ook andere hackers het lek misbruiken. Die kregen via de kwetsbare e-mail-server relatief makkelijk toegang tot de rest van de computernetwerken, om die voor te bereiden op een aanval met ransomware, waarbij ook het hebben van back-ups geen redding meer brengt. Die worden namelijk al vernietigd, voordat de hack wordt opgemerkt.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner