Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

GFT

i-Pro

Hanwha Vision Europe

Paxton

MPL

Regio Control Veldt

G4S

Bosch Security Systems

Lobeco

Dero Security Products

Multiwacht

Sequrix

IDIS

EAL

Connect Security

Explicate

NetworxConnect

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Uniview

RoSecure

Bydemes

DZ Technologies

Nimo Drone Security

2N

Ajax Systems

Seagate

Kiwa

OSEC

Akuvox

Brivo

CardAccess

Unii

Trigion

Alarm Meldnet

VVNL

ARAS

HD Security

VideoGuard

ASIS

Dahua

Alphatronics

Paraat

Nenova

Secusoft

Genetec

Milestone

Seris

Advancis

VBN

Add Secure

Eizo

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

SmartSD

PG Security Systems

SmartCell

VAIBS

Centurion

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

SOBA

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Top Security

Eagle Eye Networks

20face

CDVI

Securitas

CSL

Optex

ADI

NIBHV

HID

VEB

Gold-IP

JMB Groep

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

Extra noodmaatregelen ter bescherming van politie

4 april 2020
Redactie
06:41

Van hoestende en spugende verdachten kan nu gedwongen wangslijm worden afgenomen om te testen op corona. Het is een van de maatregelen om de politie beter te beschermen en de inzetbaarheid te garanderen. Ook hoeven vergunningen van beveiligingsbedrijven voorlopig niet verlengd te worden.

De coronacrisis grijpt direct in op het dagelijks werk van de politie, de veiligheid van agenten en hun inzetbaarheid. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft daarom maatregelen genomen om met name agenten beter te beschermen. De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel, waardoor van hoestende en spugende verdachten gedwongen wangslijm kan worden afgenomen om te testen op corona. Hierdoor kan worden getest of agenten of andere hulpverleners risico lopen als mensen met opzet spugen of hoesten om te besmetten met het corona-virus (COVID-19).

Belangrijker dan ooit
“Nu met het corona-virus is het werk voor agenten en andere hulpverleners nog belangrijker dan ooit. Deze mensen moeten we koesteren. Het is onbegrijpelijk dat er mensen zijn die met opzet spugen of hoesten in iemands gezicht. Het is niet alleen smerig en beledigend, maar met het corona-virus ook nog eens levensgevaarlijk. Niet voor niets hanteert het OM hierbij een lik-op-stukbeleid en wordt dit onder poging tot zware mishandeling geschaard”, aldus minister Grapperhaus.

Extra instrument
Ook is besloten dat mondafscherming kan worden aangebracht bij het vervoer van verdachten en personen met verward gedrag, zodat agenten minder kans lopen op opzettelijke besmetting of minder last hebben van dreiging daarvan. Agenten kunnen tijdens vervoer opzettelijk hoesten of spugen niet ontwijken. De mondafscherming wordt als extra instrument toegevoegd aan de uitrusting van de politie bij vervoer van verdachten of verwarde personen. Politiemedewerkers moeten hun werk veilig kunnen doen.

Tijdelijke maatregelen
Verder schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer dat op een aantal andere terreinen tijdelijke maatregelen nodig zijn om te zorgen dat de politie inzetbaar blijft en het publiekcontact in bureaus tot het noodzakelijke beperkt kan blijven. Aangiftes die geen fysieke aanwezigheid vereisen kunnen via de elektronische weg plaatsvinden, bijvoorbeeld als het gaat om vermogensdelicten.

Vergunningen
Verder gaat het onder meer om het tijdelijk aanpassen van de trainingen binnen de politie en leden van de mobiele eenheid, zodat er minder fysiek contact is. Ook worden tijdelijk certificaten van combinaties politiegeleider-politiehond verlengd. Hetzelfde geldt voor jachtaktes en vergunningen voor beveiligingsorganisaties en wapenverlofhouders. Voor deze zaken zijn anders baliecontacten en huisbezoeken nodig.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner