Flinke kritiek op documentaire Nederland Fraudeland

Volgens de bekende advocaat Gerard Spong is de documentaire Nederland Fraudeland weinig meer dan gesubsidieerde propaganda van het Openbaar Ministerie. Hij eist dinsdagochtend in kort geding beeldmateriaal op van KRO-NCRV om te kijken of de makers in strijd met de wet hebben gehandeld.

Spong handelt uit naam van sushiketen Sumo, waarop de makers Selfmade Films en regisseur René Roelofs, van Nederland Fraudeland hun pijlen hadden gericht op verdenking van belastingfraude. Tegenover De Telegraaf verklaart hij dat de documentaire een ‘gesubsidieerde propagandafilm van het Openbaar Ministerie’ is, die de privacy van de eigenaren van Sumo ernstig aantast. De grootste privacyschendingen zouden inmiddels uit de film zijn verwijderd. Daarom wil Spong alle opnames die gemaakt zijn onder een dwangsom die kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Geen journalistiek
De Telegraaf zegt over stukken te beschikken waaruit blijkt dat de zeggenschap over de met 150.000 euro gesubsidieerde productie volledig bij het OM ligt. Beelden die het OM niet welgevallig zijn, dienen volgens de advocaat uit de documentaire verwijderd te worden. Daarbij zou het onder andere gaan om interne gesprekken over een schikking met de verdachten. Er is daarom volgens Spong geen sprake van journalistiek, waardoor het bijvoorbeeld verboden is om heimelijke video-opnames te maken en telefoongesprekken af te tappen. De uiteindelijke documentaire zou enkele weken na de veroordeling van Sumo worden uitgezonden. De strafzaak vindt plaats in april. De kwestie speelt overigens al sinds 2014. Toen mocht regisseur, René Roelofs, een half jaar lang het door de FIOD uitgevoerde strafrechtelijk onderzoek naar Sumo achter de schermen filmen.

Gedeeld

Geef een reactie