Gemeenten krijgen subsidie tegen asielzoekersoverlast

Tien gemeenten gaan extra boa’s, toezichthouders en beveiligingscamera’s inzetten tegen overlast door asielzoekers. Zij krijgen daarvoor een financiële tegemoetkoming van het Rijk. In totaal is er 500.000 euro beschikbaar voor dit project.

Veel meer gemeenten hebben asielzoekerscentra, maar die leveren geen problemen op. Dat is wel het geval in de tien gemeenten, waar ‘asielzoekers’ uit ‘veilige landen’ worden gehuisvest. Deze mensen weten al zeker dat ze vroeg of laat weer over de grens worden gezet en hebben dus weinig te verliezen. Het gevolg van hun misdragingen is onder andere dat nette asielzoekers ook steeds minder draagvlak van de bevolking krijgen.

Beveiligingsplannen
Iedere gemeente mag een eigen beveiligingsplan indienen. Oisterwijk gaat bewakingscamera’s installeren rond het asielzoekerscentrum. Die moeten beelden opleveren op basis waarvan overlastgevers beboet kunnen worden. Emmen gaat met het geld extra toezichthouders op het station inzetten. In Grave, Boxmeer en Nijmegen komen boa’s die fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer moeten tegengaan. Den Helder gaat met lokale ondernemers kijken of overlastgevers een alternatieve taakstraf kunnen krijgen.
Volgens staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie & Veiligheid is lokale inzet hard nodig om de overlast terug te dringen. Overlast is volgens haar niet alleen aan te pakken met wetten en regels vanuit Den Haag. Het vergt samenwerking tussen heel veel partijen, juist ook lokaal. Verder is de inzet van de juiste maatregelen noodzakelijk.
De subsidieregeling is onderdeel van een aantal landelijke maatregelen om overlast door ‘veiligelanders’ tegen te gaan. Zo wordt deze groep nu ook na hun aankomst in Nederland apart opgevangen in een sobere opvang. Ze krijgen geen leefgeld en moeten zich dagelijks bij het COA melden. De grootste overlastveroorzakers komen op de Top X-lijst en worden apart aangepakt.

Gedeeld

Geef een antwoord