Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

VBN

VVNL

Hanwha Vision Europe

Nenova

Alphatronics

Alarm Meldnet

Centurion

RoSecure

NIBHV

IDIS

GFT

HD Security

Nimo Dog Security

Paxton

i-Pro

CardAccess

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Trigion

Connect Security

Secusoft

Uniview

Top Security

20face

Masset Solutions

Add Secure

Bydemes

Multiwacht

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

CDVI

Advancis

Genetec

JMB Groep

ASIS

Bosch Security Systems

Optex

BHVcertificaat.online

Gold-IP

VideoGuard

SmartCell

Kiwa

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Lobeco

OSEC

EAL

Seris

Seagate

Eagle Eye Networks

MPL

Dero Security Products

NetworxConnect

Akuvox

Sequrix

ARAS

ADI

Explicate

Securitas

SmartSD

2N

VEB

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

HID

Eizo

CSL

Brivo

Hikvision

G4S

Unii

Milestone

SOBA

Paraat

Dahua

VAIBS

Avigilon Alta

DZ Technologies

Ajax Systems

PG Security Systems

Geslaagde eerste editie van FireSafety & Security Congres

1 oktober 2019
Redactie
21:55

Een paar honderd beveiligingstechnici trotseerden dinsdag de door boze boeren veroorzaakte verkeerschaos en namen deel aan het eerste FireSafety & Security Congres. Zij werden niet teleurgesteld. Zowel de plenaire inleidingen als de workshops waren van hoge kwaliteit en hadden de toekomst van de beveiligingsinstallateur als centraal thema.

Dat er veel gaat veranderen binnen de praktijk van de beveiligingsinstallateur staat vast. Wat er gaat veranderen is minder duidelijk, maar de bepalende factor is de toenemende digitalisering van de maatschappij en de als gevolg daarvan veranderende perceptie van de klant. Dat speelt overigens in alle technische sectoren, maar de beveiligingssector lijkt relatief veel moeite te hebben deze trend te volgen. Reden voor Federatie Veilig Nederland om in samenwerking met Techniek Nederland en Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven het FireSafety & Security Congres te organiseren. Tijdens dit congres werd ook gewezen op de aanstaande vakbeurs op 8 en 9 april 2020, die eveneens in het teken van de toekomst van de beveiligingsinstallateur zal staan.Voorzitter Boele Staal van Federatie Veilig Nederland heette het publiek welkom en gaf het woord aan dagvoorzitter Fred Teeven. Die vroeg voorzitter Fred van Poelgeest van de vakgroep Beveiliging van Techniek Nederland welke workshop hij zeker niet wilde missen. “Die over certificering, want dat onderwerp is nu belangrijker dan ooit.” “Slimme camera’s en Security as a Service”, was het antwoord van voorzitter Jan Kuipers van de VEB op dezelfde vraag. Erwin Schoemaker, directeur van Federatie Veilig Nederland, vond de privacywetgeving AVG het interessantste onderwerp. “Velen denken dat dit al weer over is, maar het gaat gewoon door.”

Verantwoordelijkheid
De eerste keynote werd verzorgd door Jeroen Lemereis van de Nationale Politie. De voorzitter van de Stuurgroep Samenwerking Elektronische Beveiliging en Politie toonde een opname van een bodycam van een motoragent die met collega’s een roofovervaller aanhield in een tram. “Die aanhouding was zonder de bijdrage van de technische beveiligingsbranche niet zo snel gelukt”, vertelde hij. “Maar het gaat ook vaak mis. Van de duizend overvalmeldingen zijn er 999 loos. En toch gaan wij daar elke keer met twee of meer eenheden op af. Dat kan natuurlijk niet langer. Daarom willen wij in de toekomst niet meer op meldingen van onbetrouwbare systemen reageren.” Lemereis riep beveiligingsinstallateurs op om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van de door hen geleverde systemen. “Verander van leverancier in iemand die medeverantwoordelijk is voor de veiligheidsketen. Want die keten maken wij samen sterk en de zwakste schakel bepaalt hoe sterk. Zorg er dus voor dat u niet de zwakste schakel bent! Ik durf zelfs te stellen dat wie geen kwaliteit levert zich schuldig maakt aan ondermijning, ofwel ontwrichting van de samenleving.”

Datagestuurde meldkamers
De voorzitter van de Stuurgroep Samenwerking Elektronische Beveiliging en Politie vertelde ook over de grote veranderingen bij de politie op het gebied van meldkamers. “Vroeger draaide alles om telefoonverkeer. Tegenwoordig is dat van ondergeschikt belang. We hebben veel meer aan beelden, die bijvoorbeeld via Live View binnenkomen. Ook daarbij geldt, zonder fatsoenlijke kwaliteit kunnen wij er weinig mee.” Binnenkort zullen er nog maar elf 112-meldkamers zijn in Nederland. Die gaan bovendien over van een reactieve naar een proactieve aanpak. “Over een paar jaar zullen we incidenten kunnen voorspellen op basis van talrijke sensoren. Bovendien worden alle meldkamers op één netwerk aangesloten, waardoor ook eenheden buiten de regio aangestuurd kunnen worden. Dit ontwikkelt zich allemaal in sneltreinvaart en zal een nieuwe vraag creëren bij beveiligingsinstallateurs.” Lemereis gaf aan dat de politie graag openstaat voor de installatiesector om samen oplossingen te ontwikkelen die aansluiten op het nieuwe, datagestuurde functioneren van de politie.

Talloze onnodige alarmmeldingen
Michael Bertels van Brandweer Nederland had een vergelijkbare boodschap. Ook de brandweer heeft veel last van talloze onnodige alarmmeldingen. “We rijden heel vaak naar een brandje in een prullenbak, maar nog vaker naar een object waar helemaal niets aan de hand is. Daarom gaan we het de komende jaren anders aanpakken. Als één melder afgaat, doen we nog even niets. Wij gaan ervan uit dat de BHV het oplost. Wel bellen we om dat te checken. Gaan meerdere melders af of wordt de melding geverifieerd, dan komen we natuurlijk wel, want dan is er waarschijnlijk echt brand. Zo kunnen we al meer dan de helft van de onnodige meldingen afvangen. Nu gebeurt dat nog niet, maar over tien jaar wel!”
Bertels zag drie belangrijke kansen voor de installatiesector. Op de eerste plaats natuurlijk het aanpassen van bestaande installaties, zodat de brandweer minder vaak onnodig wordt gewaarschuwd. Daarnaast wees hij op de wens om betere meldingen te ontvangen. Brandmeldsystemen kunnen enorm veel. Onze meldkamersystemen ook. Maar ze communiceren met elkaar via een spreekwoordelijk koperdraadje uit 1950. Waar we naar toe willen is een breedbandverbinding die ons alle informatie verschaft die nodig is voor een effectieve en efficiënte inzet. Dus met alle informatie over het object en de aard van de brand. Verder daagde de projectleider van de brandweer de beveiligingsbranche uit om apps te ontwikkelen voor het melden en classificeren van brand. “Feitelijk kan je klanten nog veel meer aanbieden, tot aan de complete bewaking van hun objecten en installaties die bij oververhitting tot brand kunnen leiden.”

Verhoogde aansprakelijkheid
Er vonden drie series van vijf workshops plaats, waarbij de onderwerpen waren bepaald door installateurs die op een korte enquête hadden gereageerd. Het ging zeker niet alleen om techniek. Veel nadruk lag ook op bedrijfsvoering, visie en beleid. Hoe ziet het installatiebedrijf er in 2025 uit? Hajé van Egmond ging in op de gevolgen van de nieuwe Wet Kwaliteitsborging. Die houdt onder andere in dat aannemers en onderaannemers – dus ook beveiligingsinstallateurs – straks in hoge mate aansprakelijk blijven voor gemaakte fouten. Nu geldt dat alleen als de klant de gebreken bij de oplevering opmerkt, maar dat gaat dus veranderen. Ook zal de installateur het ondubbelzinnig moeten melden als hij afwijkt van het Programma van Eisen, bijvoorbeeld omdat dit strijdig is met het Bouwbesluit. Verder zullen de bedrijven een zogenoemde kwaliteitsborger moeten aanstellen.

Sensing en sprinklers
Ido Nap van de Nationale Politie vertelde over sensing. Het zal volgens hem meer en meer om big data gaan, om daders vaker op heterdaad te kunnen aanhouden. Er zijn echter voor- en tegenstanders van sensoren. Mensen hechten waarde aan veiligheid, maar niet als zij daarvoor alle privacy moeten opgeven. Daarom is een ingewikkeld juridisch kader nodig. Volgens Nap is het in ieder geval een onderwerp dat beveiligingsinstallateurs in hoge mate moet interesseren, omdat het veel commerciële kansen biedt.
John van Lierop ging in op de meerwaarde van sprinklers. Door binnenbranden vallen zo’n 60 doden en 1000 gewonden per jaar. Sprinklers zouden volgens de specialist veel van dit leed kunnen voorkomen. Bovendien verkleint de kans dat een heel gebouw verloren gaat als gevolg van een beginnend brandje. Toch worden sprinklers zelden toegepast als er geen wettelijke verplichting is. Vooral omdat de risico’s worden onderschat en er weinig kennis is over de mogelijkheden. “Men vindt voldoen aan het Bouwbesluit voldoende, maar het Bouwbesluit gaat alleen over de veiligheid van mensen en niet om het sparen van het gebouw. En rookmelders blussen niet.” Van Lierop ging verder uitgebreid in op de werking van sprinklers en de voordelen van deze maatregel.

Security as a Service
Steeds meer fabrikanten komen met abonnementmodellen voor hun producten. Marketingstrateeg Rogier Jongejan adviseerde installateurs om niet achter te blijven in deze trend. Enkele grote aanbieders, zoals Interpolis, Feenstra en zelfs de ANWB bieden consumenten al complete woningbeveiliging aan. “Wat als deze ontwikkeling overslaat naar de zakelijke branche?” Jongejan adviseerde installateurs om langdurige relaties op te bouwen met klanten. “Techniek maakt heel veel mogelijk. Blijf je dus vernieuwen en oriënteren op wat de industrie te bieden heeft. Klanten willen steeds meer gemak en zijn bereid daarvoor meer te betalen. Zo wordt met hetzelfde product meer omzet gecreëerd, blijft de klant loyaal aan het bedrijf en komt er een wederkerige en voorspelbare omzet. Alleen maar voordelen dus.” Andere trends zijn volgens de marketingstrateeg dat klanten vaker willen betalen voor gebruik in plaats van voor bezit en dat meer producten rechtstreeks van fabrikant naar consument gaan. Microsoft zag dat tijdig in en wist zo Apple weer van de eerste plaats te stoten. Verkoop geen systemen, maar veiligheid!”

AVG
Over de privacywetgeving AVG was het afgelopen jaar veel paniek. Daarover sprak Jeroen Terstegge, onder andere voorzitter van de Commissie Privacy van VNO-NCW en MKB Nederland. “Niet alles is verboden”, stelde hij gerust. “Wel moet een eventuele inbreuk op de privacy proportioneel zijn. Veiligheid wordt echter meestal als een gerechtvaardigd belang beschouwd. En de AVG geldt niet voor particulieren die alleen hun eigen terrein of het stoepje voor hun deur in beeld brengen. Terstegge noemde de voorwaarden waaraan camerasystemen in andere situaties moeten voldoen, zoals een aankondiging en de onmogelijkheid om het doel op andere manieren te bereiken. Ongeveer hetzelfde geldt voor gebruik van biometrische identificatie voor toegangsbeheer. Ook dan moet uit een risicoanalyse blijken dat het doel (veiligheid) niet op andere manieren was te realiseren.

Meerwaarde van certificering
Willem van Oppen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ging in op certificatie en de meerwaarde daarvan. Zijn organisatie beheert diverse certificeringsschema’s voor brand- en inbraakbeveiliging. Certificering kan gebeuren door de leverancier, door de klant of door een onafhankelijke derde. “Het is een middel, geen doel”, aldus de adviseur conformiteitsschema’s van het CCV. Hij legde uit hoe certificering tot stand komt en hoe de kwaliteit ervan geborgd wordt. Ook de kostenstructuur kwam uitgebreid aan de orde. Tegenover de kosten staat volgens Van Oppen de zekerheid dat men met een betrouwbare partij of product te maken heeft, dat de leverancier zich kan onderscheiden, dat kwaliteit zichtbaar wordt voor de klant en dat het bevoegd gezag of de verzekeraar er waarde aan hecht. “Belangrijk voor situaties waarbij de klant verantwoordelijk is voor de veiligheid, maar niet de kennis heeft om die verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Bovendien is het een goed middel om kwaliteit te kunnen verkopen in situaties waarbij vooral op de prijs wordt gelet!”

Aansprakelijkheid bij inhuur
Marcel Hoogland van Dräger vertelde over het belang van brandveiligheid in de zorg. “Die sector kampt met gemiddeld vijf branden per dag en vijf doden per jaar.” Zijn bedrijf ontwikkelde de vluchtwijzer, die het aantal slachtoffers moet beperken. Hij legde aan de hand van geëngineerde brandveiligheid uit hoe te berekenen is hoe alle aanwezigen met behulp van BHV-ers tijdig in veiligheid gebracht kunnen worden. De maatregelen worden daarbij gebaseerd op het maximaal aanvaardbare risico.
Hoe het zit met de aansprakelijkheid bij inhuur van zzp-ers of onderaannemers, vertelde Marcel van de Zande van FNV Zelfstandigen. “Wie de overeenkomst met de klant aangaat is eindverantwoordelijk”, waarschuwde hij. “Ook als je derden inhuurt en die de leiding geeft over de werkzaamheden.” Het advies was om te werken met gekwalificeerde hulppersonen, aansprakelijkheidsrisico’s, exoneraties en vrijwaringen met de klant af te spreken en bewust te zijn van het feit dat de belangen van partijen sterk uiteen kunnen lopen. Ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mag niet ontbreken, met een dekking die ook bij inhuur van toepassing is. Verder is splitsing van koop en aanneming van werk een mogelijkheid om aansprakelijkheidsrisico’s te verkleinen.

Geverifieerde meldingen
Bertwin van Setten van de brandweer ging verder in op voorkoming van onnodige brandweerzorg. Hij riep particuliere alarmcentrales op om voortaan alleen nog geverifieerde meldingen door te geven aan de brandweer. Dit volgens het verificatieprotocol van Federatie Veilig Nederland. Daarnaast zijn een meldkamerprotocol en nazorgprotocol nodig om tot een verbeterde situatie te komen. Het resultaat is inmiddels dat in de regio Midden- en West-Brabant het aantal PAC meldingen sinds 2015-2016 is teruggelopen van 189 per jaar tot 62 per jaar in 2018-2019 en dat de brandweer in 2018-2019 nog maar 21 keer hoefde uit te rukken, terwijl dat in 2015-2016 nog 173 keer was.
Edwin Koose van Ventus beschreef aan de hand van de Smart Campus van de TU Delft hoe security verantwoord geïntegreerd kan worden in gebouwbeheer en domotica. Hij legde uit wat onder een smart building kan worden verstaan en hoe dit al zelflerend steeds beter de er plaatsvindende processen ondersteunt. Een uitdaging vormt nog wel om alle technische systemen goed te laten samenwerken via een betrouwbaar, niet te hacken platform. Het begint dus met IP-convergentie, waarna vergaande intelligentie geïntegreerd kan worden.

Kunstmatige intelligentie
Sjaak Taal van Siemens ging in op het toenemende gebruik van apps, ook voor het beheer van beveiligingsinstallaties. De generatie die in 2030 volwassen zal zijn, zal alles met de smartphone willen kunnen regelen en gebouwen zullen dat moeten faciliteren. Het spanningsveld tussen wat de regelgeving voorschrijft en wat gebruikers willen, zal dus nog veel groter worden. Taal legde uit hoe de wens van klanten te honoreren is zonder de regelgeving geweld aan te doen.
Gertjan Burghouts van TNO vertelde over kunstmatige intelligentie en het gebruik daarvan in slimme camera’s. Indrukwekkend was de videowall waarop met heatmapping werd getoond op welke beelden incidenten waren te zien. “Zomaar iemand naar zestien beeldschermen laten kijken is zinloos. Je hebt een hulpmiddel nodig dat de aandacht op incidenten vestigt.” Hij toonde verschillende voorbeelden van pilots om de intelligentie van camera’s te verbeteren. Denk aan camera’s die zakkenrollen herkennen. “Het lijkt makkelijker dan het is, want je moet gebeurtenissen ook in een context kunnen plaatsen. Wat in de ene situatie op agressie duidt is in een andere situatie normaal gedrag. En een kind dat iets uit de tas van de ouder pakt is geen dief. Dat onderscheid maken is nog niet mogelijk, maar we zijn wel al heel ver.”

Afscheid van het verleden
Het congres werd plenair afgesloten. Als eerste vertelde vice-president Portfolio Hakim Annaciri van KPN over wat er gaat gebeuren op het gebied van telecommunicatie. “Geloof het of niet, maar wij gaan stoppen met ISDN-2. Op 1 april 2020 is het in het hele land niet meer beschikbaar. Daarna volgen ISDN-30 en 2G (GPRS).” Als reden noemde de spreker de veranderende markt. Mensen willen gemak, eenvoud en flexibiliteit in een mate die alleen met IP is te realiseren. “Vroeger was het een heel gedoe om bij ons een verbinding te krijgen. Daar kunnen we nu niet meer mee aankomen. Als het niet leuk is, willen mensen het niet. We gaan ons daarom ook pro-actiever opstellen. Niet wachten tot de klant iets vraagt, maar vooraf al inspelen op een toekomstige behoefte. Zo willen we dit jaar al 70 procent van alle bedrijventerreinen voorzien van glasvezel met 100 Mb bandbreedte. Geen twintig touwtjes meer, die via twintig modems twintig systemen verbinden, maar één aansluiting waarop via virtualisatie alle mogelijke diensten worden aangeboden. Dit betekent ook dat wij afscheid moeten nemen van het verleden.” Annaciri benadrukte dat installateurs dit niet als bedreiging moeten zien, maar als kans. “Je krijgt veel meer mogelijkheden om relevant te blijven voor je klanten. Wel zul je partners moeten zoeken om aan de toekomstige vraag te kunnen blijven voldoen, want die wordt voor de klant steeds eenvoudiger en voor de leveranciers steeds complexer.”

Cyberrisico’s
Als laatste sprak trendwatcher Maria Genova over de cyberrisico’s die de toenemende digitalisering van de samenleving met zich meebrengt. “Technologie is vaak heel onveilig. De consument weet dat niet. Die hecht alleen waarde aan gemak, zoals met een auto met keyless entry. Door de sleutel te klonen is zo’n auto in seconden te openen en te stelen.” De auteur van de bestseller ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ waarschuwde ook voor slimme sloten. “Er zijn zoveel handigheidjes. Maar wat vind je ervan als een crimineel er met hetzelfde gemak gebruik van kan maken? Genova noemde enkele voorbeelden uit de beveiligingsindustrie waar het is misgegaan. Jaren geleden werd een veilig bevonden alarmprotocol gehackt. De hacker had heel Nederland kunnen overspoelen met valse meldingen. En kijk op de website insecam.org. Daarop zijn beelden van duizenden beveiligingscamera’s te zien, die niet met een goed wachtwoord zijn beveiligd. Op sommige beelden zie je de slaapkamers van mensen.” Een goed wachtwoord hoeft volgens de trendwatcher niet moeilijk te zijn. “Een lange zin is makkelijk te onthouden en vrijwel niet te kraken. Gebruik ook nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.” Genova waarschuwde verder voor apps die toegang willen tot alle data van een telefoon en voor ‘gratis’ wifi-netwerken. “Ga na het installeren van een app naar instellingen en zet alle permissies uit die niet nodig zijn. En laat de telefoon alle wifi-netwerken vergeten na vertrek. Want er zijn hackers die rondlopen met mobiele hotspots, die zich voordoen als het wifi van bijvoorbeeld Starbucks.”

Sponsors
Dagvoorzitter Fred Teeven dankte de deelnemers voor het bijwonen van de dag en het trotseren van de ‘drukste ochtendspits van het jaar’. Ook dankte hij de sponsors die Federatie Veilig Nederland geholpen hebben het evenement gratis toegankelijk te houden voor de doelgroep. De sponsors waren AddSecure, ARAS Security, Axis Communications, CSL Benelux, Eagle Eye Networks, GIS Europe, Lobeco Fire + Security, Ooperon, RoutIT, Siemens, Sim Services, Techniek Nederland, VEB en Yess Electrical. Enkele van deze bedrijven hadden prijzen beschikbaar gesteld, waaronder een iPad en diverse beveiligingscamera’s. In combinatie met de fijne sfeer, de hoogwaardige inhoud en de professionele organisatie, vormde de FireSafety & Security Conference een perfecte aftrap voor de beurs die volgend jaar gaat plaatsvinden en waarvan inmiddels ruim de helft van de 7200 m² grote beurshal is gereserveerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner