Beveiliging nieuws

Onze partners

RoSecure

2N

Kiwa

Eizo

HID

VAIBS

MPL

Hikvision

SOBA

Brivo

DZ Technologies

Bydemes

Akuvox

Explicate

VEB

G4S

Centurion

GFT

Multiwacht

Alphatronics

Connect Security

Gold-IP

Paraat

Milestone

EAL

Lobeco

VVNL

Genetec

VideoGuard

Seagate

20face

IDIS

Top Security

NetworxConnect

i-Pro

CSL

De Beveiligingsjurist

ADI

Nenova

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

Securitas

Add Secure

Unii

Masset Solutions

Bosch Security Systems

Seris

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

HD Security

Dero Security Products

Trigion

ASSA ABLOY

ASIS

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Uniview

SmartSD

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

VBN

Secusoft

Nimo Drone Security

Dahua

ARAS

Optex

SmartCell

Ajax Systems

CardAccess

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

NIBHV

Paxton

OSEC

CDVI

JMB Groep

Sequrix

Gevaarlijke tbs-ers krijgen enkelband tijdens verlof

7 oktober 2019
Redactie
12:51

Minister Dekker van Rechtsbescherming kondigt een proef aan in vijf forensisch psychiatrische klinieken waarbij gevaarlijke tbs’ers een enkelband krijgen tijdens verlof. Deze enkelband moet volgens de minister voorkomen dat de patiënten spoorloos verdwijnen, zo schrijft De Telegraaf.

Het gaat om de forensisch psychiatrische centra Van Mesdag, Kijvelanden, De Pompestichting, De Oostvaarderskliniek en De Rooyse Wissel. De bedoeling is dat al met ingang van 1 december een enkelband kan worden aangevraagd. Eerst wordt nog het personeel van de klinieken opgeleid en wordt de benodigde techniek aangeleverd. De proef gaat twee jaar duren. Als blijkt dat het aantal vluchtpogingen afneemt en dat gevluchte tbs’ers sneller worden terug gevonden, wil de minister het beleid landelijk invoeren. Tot nu toe heeft de voorbereiding van de proef al een ton gekost. Het geld wordt betaald door de klinieken en de reclassering.

Niet verplicht
De aan de proef deelnemende klinieken zijn niet verplicht om iedere patiënt met verlof een enkelband om te doen. Dat gebeurt alleen als het vluchtgevaar hoog wordt geacht. Overbodig is de maatregel niet. Bij de Pompekliniek, die ook meedoet aan de proef, zijn recent binnen een maand drie patiënten met de noorderzon vertrokken. Een van hen is zedendelinquent Ronald van Z. Volgens de Pompekliniek iemand met een laag risicoprofiel, maar volgens anderen een gefrustreerde, explosieve en dus gevaarlijke man.

Doorgeknipt
Of de enkelband gaat helpen is zeer de vraag. In 2018 werden er 103 doorgeknipt en in 2017 gebeurde dat 63 keer. Ook vinden nu en dan storingen plaats, soms zelfs landelijk. Toch heeft de Tweede Kamer er vertrouwen in. De VVD en het CDA willen dat minister Dekker haast maakt met de invoering. Ook 50Plus is een warm voorstander van enkelbanden voor tbs’ers. Partijleider Krol wil echter dat het niet bij een proef blijft.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner