Beveiliging nieuws

Onze partners

ADI

Paxton

ASIS

NIBHV

CardAccess

Nimo Dog Security

SmartSD

Service Centrale Nederland

2N

Connect Security

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Eizo

SOBA

VEB

CDVI

Uniview

IDIS

SmartCell

Eagle Eye Networks

Seris

VAIBS

Gold-IP

Oribi ID Solutions

MPL

PG Security Systems

RoSecure

Alphatronics

BHVcertificaat.online

Nenova

20face

Unii

VBN

EAL

Regio Control Veldt

JMB Groep

Securitas

DZ Technologies

Centurion

VideoGuard

Avigilon Alta

Akuvox

De Beveiligingsjurist

NetworxConnect

CSL

Dahua

Secusoft

Top Security

Brivo

Advancis

VVNL

G4S

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Seagate

ASSA ABLOY

i-Pro

Optex

Alarm Meldnet

Lobeco

ARAS

OSEC

Add Secure

GFT

Bydemes

Kiwa

Crown Security Services

HD Security

HID

Bosch Security Systems

Genetec

Paraat

Trigion

Nimo Drone Security

Dero Security Products

Ajax Systems

Hikvision

SMC Alarmcentrale

Masset Solutions

Explicate

Sequrix

Gezichtsherkenning minder nauwkeurig bij donkere huid

20 december 2019
Redactie
12:36

Een onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) toont aan dat blanke mensen vaak beter door gezichtsherkenningssoftware worden herkend dan mensen met een donkere huidskleur.

Het onderzoeksinstituut deed het onderzoek met 189 softwarealgoritmes van 99 leveranciers, waaronder software van Microsoft, Intel en Panasonic. Er werden ruim achttien miljoen foto’s van 8,5 miljoen mensen gebruikt om te kijken hoe de verschillende algoritmes deze zouden herkennen. Daarbij werd vooral gebruik gemaakt van zoekopdrachten die bedoeld zijn voor verificatie, door de waargenomen persoon te vergelijken met een afbeelding in de database van het toegangssysteem. Daarbij is zowel het percentage false positives (ten onrechte toegang) als false negatives (ten onrechte toegang geweigerd) opgeteld. Er is niet onderzocht waarom de algoritmes bij bepaalde demografische groepen slechter presteren. Doel van het onderzoek was alleen om dit gegeven vast te stellen.

Aziaten
Niet alleen mensen met een donkere huidskleur worden minder goed herkend. Ook met mensen met een Aziatisch uiterlijk hebben de systemen meer moeite dan met blanke mensen. Het verschil is groot. Een negroïde proefpersoon wordt gemiddeld honderd keer minder vaak herkend dan een blanke. Volgens een van de onderzoekers is dit nog niet zo’n probleem als gezichtsherkenning gebruikt wordt om toegang te verlenen of een telefoon te ontgrendelen. Anders wordt het als overheden de technologie gaan inzetten om mensen op te sporen of in de gaten te houden. Dan is de kans aanzienlijk groter dat een donker gekleurde of Aziatische persoon hier ten onrechte het slachtoffer van wordt, dan een blanke. Opmerkelijk was dat in Azië geproduceerde software voor gezichtsherkenning Aziaten aanzienlijk beter herkent dan westerse software. Mogelijk komt dat omdat deze software ‘getraind’ wordt met Aziaten.

Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner