Beveiliging nieuws

Onze partners

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Top Security

CDVI

MPL

Alarm Meldnet

IDIS

VBN

Secusoft

Connect Security

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

VideoGuard

SmartSD

ADI

DZ Technologies

JMB Groep

Bosch Security Systems

VVNL

ASIS

CSL

GFT

Nimo Dog Security

Unii

Gold-IP

Advancis

Regio Control Veldt

Eizo

i-Pro

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Nenova

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Alphatronics

Securitas

Paraat

Ajax Systems

Seagate

Nimo Drone Security

NIBHV

ARAS

Eagle Eye Networks

VAIBS

EAL

OSEC

Seris

NetworxConnect

Trigion

Multiwacht

Lobeco

Genetec

Brivo

VEB

Explicate

Akuvox

Uniview

Masset Solutions

Dero Security Products

Bydemes

Centurion

BHVcertificaat.online

G4S

Dahua

RoSecure

Paxton

PG Security Systems

Sequrix

SOBA

Milestone

Hanwha Vision Europe

Hikvision

2N

SmartCell

Oribi ID Solutions

Optex

20face

HD Security

HID

Kiwa

Gratis antivirussoftware getest

3 januari 2016
Redactie
07:50

Gebruikers van Windows zijn tegenwoordig automatisch al beschermd tegen computervirussen. Windows Defender wordt door veel deskundigen echter als ontoereikend beschouwd. Zeker Windows-gebruikers dienen zich goed te beveiligen en dat hoeft in principe niets te kosten. Computer Totaal testte verschillende ‘gratis’ oplossingen.

De gratis versies van antivirus-software blijken over het algemeen minder uitgebreid dan de betaalde versies, maar zij zijn niet slechter. Meestal is het zo, dat de betaalde versies alleen meer functies bieden, zoals een firewall, spamfilter, detectie van hackeraanvallen en controle op elektronisch bankieren. Omdat ook deze functies nogal essentieel zijn, wordt het gebruik van gratis beveiligingsprogramma’s afgeraden voor commercieel gebruik. Ze zijn vooral bedoeld om als marketinginstrument particulieren over te halen de betaalde versies aan te schaffen.

Test
Computer Totaal vergeleek een aantal gratis beveiligingsprogramma’s op zowel een ‘schone’ PC met alleen Windows 10 en op een PC waarop veelgebruikte programma’s waren geïnstalleerd. Panda Free Antivirus kwam als Best Getest naar voren. Het programma haalde niet alleen hoge scores in de meeste antivirustests van gerenommeerde antiviruslaboratoria, maar deed dat ook met geringe impact op de snelheid van het testsysteem. Panda is volgens het testpanel volledig Nederlandstalig en erg prettig in het gebruik.
Op de tweede plaats kwam Avast Free Antivirus 2015. Het werkt minder overzichtelijk, maar biedt als extra een scanmogelijkheid om kwetsbaarheden te ontdekken. Dat laatste kan echter ook met aparte programma’s, zoals Secunia PSI of Ninite. Deze programma’s waarschuwen onder andere als van op de computer geïnstalleerde programma’s niet de laatste updates zijn geïnstalleerd. Derde was FortiClient. Dit programma valt de gebruiker niet lastig met reclame voor de betaalde variant, maar is lastiger in het gebruik en alleen Engelstalig verkrijgbaar. Computer Totaal wijst tot slot nog op het belang van back ups. Hiervoor is een programma als True Image van Acronis uitermate geschikt.
Computer Totaal raadt twee gratis beveiligingsprogramma’s af: Malwarebytes Anti-Malware omdat dit niet real-time beveiligt en AVG omdat dit programma op grote schaal persoonsgegevens oogst en doorverkoopt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner