Beveiliging nieuws

Onze partners

Centurion

Nenova

G4S

Secusoft

i-Pro

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

HD Security

VBN

DZ Technologies

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

JMB Groep

Dahua

Seris

VAIBS

PG Security Systems

IDIS

Masset Solutions

SmartSD

MPL

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Top Security

NIBHV

Paxton

EAL

VVNL

Paraat

BHVcertificaat.online

GFT

CSL

Lobeco

Hikvision

20face

ARAS

Kiwa

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

ASIS

Alarm Meldnet

Connect Security

CardAccess

SOBA

Oribi ID Solutions

Eagle Eye Networks

Unii

SmartCell

HID

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

Eizo

ADI

Trigion

Avigilon Alta

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Genetec

Nimo Dog Security

VEB

Seagate

Alphatronics

Gold-IP

CDVI

Milestone

Securitas

Regio Control Veldt

Optex

2N

Advancis

OSEC

VideoGuard

Sequrix

Explicate

Uniview

Akuvox

Brivo

RoSecure

Bosch Security Systems

Bydemes

Grote banken beveiligd door één Amerikaans bedrijf

15 oktober 2018
Redactie
07:07

De drie grote banken van Nederland, ABN-AMRO, ING en Rabobank, laten zich door het Amerikaanse bedrijf Akamai beveiligen tegen DDoS-aanvallen. Het Centraal Planbureau spreekt hierover zijn zorgen uit. De banken ontkennen echter afhankelijk te zijn van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf.

In de vandaag gepresenteerde Risicorapportage Cyberveiligheid noemt het Centraal Planbureau de sterke positie van één aanbieder een twijfelachtige ontwikkeling. Het gaat hier om Akamai, dat een systeem beheert dat banken beschermt tegen DDoS-aanvallen. Zo’n aanval houdt in dat de servers van een bank door zoveel computers gelijktijdig worden benaderd, dat zij voor normale gebruikers niet meer bereikbaar zijn. Het CPB is bang dat de beveiliging daartegen wegvalt als er iets met Akamai gebeurt.

Groeiende afhankelijkheid
Aiko Pras, hoogleraar internetveiligheid aan de Universiteit Twente, zegt tegenover het FD dat hij zich al langer zorgen maakt over de groeiende afhankelijkheid van banken van niet-Europese aanbieders. Die krijgen volgens hem zo een steeds dieper inzicht in ons betalingsverkeer. Dat kan volgens de hoogleraar zeer nadelig zijn als het op een cyberoorlog uitdraait, wat gezien het steeds agressievere handelsbeleid van president Trump niet ondenkbeeldig is.
De drie grote Nederlandse banken ontkennen overigens dat zij afhankelijk zijn van Akamai. Ze zouden ook gebruik maken van andere beveiligingsbedrijven om DDoS-aanvallen te voorkomen. Ook hebben zij zelf beveiligingssystemen om bereikbaar te blijven tijdens een aanval. Volgens het FD is het niet nodig om gebruik te maken van een Amerikaans bedrijf. Er zijn genoeg Nederlandse bedrijven die bescherming tegen DDoS-aanvallen bieden en Nederland heeft als enige land ter wereld een nonprofitsysteem tegen DDoS-aanvallen: de Nationale Wasstraat oftewel NaWas. Deze is opgericht door internetproviders en hostingpartijen om kennis met elkaar te delen en zo voor kleinere providers de bescherming tegen DDoS-aanvallen betaalbaar te houden.
Een woordvoerder van de Rabobank zegt dat men met Akamai blijft samenwerken, omdat dit bedrijf op het moment de beste bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen. Het CPB zou liever zien dat de overheid nauwer gaat samenwerken met de banken en overige bedrijven om een goede nationale ‘non-profit’ bescherming tegen cybercrime op te zetten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner