Grote cyberaanval met bewakingscamera’s verwacht

Volgens beveiligingsbedrijf Check Point is er een enorme cyberaanval op komst, waarbij gebruik wordt gemaakt van bewakingscamera’s en andere op internet aangesloten apparaten. Onderzoekers constateren de vorming van een groot botnet.

Slecht beveiligde, intelligente apparaten worden steeds vaker misbruikt door cybercriminelen om aanvallen uit te voeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de rekenkracht van de apparaten, zonder dat de legitieme gebruiker daar veel van merkt. Eerder werd op deze wijze het Mirai-netwerk gevormd, waarmee in de Verenigde Staten het internet werd overbelast. Veel websites bleven lange tijd onbereikbaar.

Orkaan
Check Point ving eind september de eerste signalen op dat er een nieuwe aanval op komst is. Zo werd software ontdekt waarmee de beveiliging van intelligente camera’s wordt omzeild. De software werd op camera’s van allerlei verschillende merken aangetroffen en bleek afkomstig van andere slimme apparaten. Volgens het beveiligingsbedrijf is dit nog de stilte voor de storm en wordt binnenkort een orkaan verwacht.

Deel dit artikel via: