Grote meningsverschillen over cameratoezicht Groningen

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is voor. De bewoners schreeuwen er om. Maar de gemeenteraad van de stad ziet herinvoering van het cameratoezicht in de door drugsgebruikers geteisterde Folkingestraat niet zitten.

De bewoners en ondernemers in de Folkingestraat in Groningen zijn de drugsoverlast in hun straat meer dan zat. Ze willen dat de gemeente weer camera’s plaatst. Die waren er voorheen ook en toen was er geen overlast. “We willen er weer een gezellige straat van maken”, zegt bewoner Geert Pruiksma tegenover RTV Noord. Hij verklaart al enkele malen met de dood te zijn bedreigd, door junks die zich in de straat schuldig maken aan drugshandel, inbraken en andere vormen van criminaliteit. De problemen in en rond de Folkingestraat werden een aantal jaar geleden steeds erger, waarop de gemeente besloot cameratoezicht in te voeren. In combinatie met een snelle opvolging door de politie, leidde dat direct tot een enorme vermindering van de criminaliteit.

Gedetailleerd
Helaas was de overwegend linkse gemeenteraad van Groningen minder enthousiast over de maatregel. Tijdens een vergadering over cameratoezicht zou GroenLinks-leider Mirjam Wijnja zich hebben laten ontvallen dat ze ervan schrok toen zij zag hoe gedetailleerd de beelden van camera’s in de binnenstad waren. “Ik kon zien wat mijn fractiegenoot op zijn pizza had”, zei ze. De VVD is wel voor cameratoezicht, maar alleen omdat het niet mogelijk is om op elke hoek van de straat een ‘veldwachter Bromsnor’ neer te zetten, zoals raadslid Ietje Jacobs dat weinig diplomatiek formuleerde. De bewoners hebben weinig aan die meningen. “De politiek moet gewoon eens naar de burger luisteren”, benadrukt ondernemer Richard ter Borg, die een kunsthandel heeft in de straat. Het gezeur over privacy moet volgens hem maar eens afgelopen zijn, want de burger wil liever veilig en rustig in de stad kunnen lopen. De buurt is volgens Ter Borg vol lof over de politie. “Die komt meteen als je belt.” De camera’s zijn volgens hem echter hard nodig, zodat de politie over extra ogen beschikt. Burgemeester Schuiling komt binnenkort met een nieuw plan voor uitbreiding van het cameratoezicht in de binnenstad.

Gedeeld

Geef een reactie