Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

Add Secure

SOBA

Alphatronics

Nimo Drone Security

HID

Dahua

CDVI

NIBHV

Trigion

De Beveiligingsjurist

Uniview

MPL

Advancis

20face

Unii

Genetec

PG Security Systems

Brivo

i-Pro

Optex

Multiwacht

Secusoft

2N

Seagate

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

CardAccess

Lobeco

Connect Security

Explicate

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Paxton

Dero Security Products

VAIBS

Hanwha Vision Europe

HD Security

DZ Technologies

Sequrix

SmartCell

Gold-IP

Eizo

Regio Control Veldt

Milestone

EAL

ASSA ABLOY

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Nenova

Masset Solutions

ARAS

Centurion

VBN

Top Security

Crown Security Services

RoSecure

GFT

CSL

SmartSD

Paraat

Kiwa

VEB

Akuvox

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

IDIS

OSEC

VideoGuard

BHVcertificaat.online

ADI

ASIS

VVNL

Bydemes

NetworxConnect

JMB Groep

Securitas

Seris

Grote meningsverschillen over cameratoezicht Groningen

5 april 2021
Redactie
13:44

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is voor. De bewoners schreeuwen er om. Maar de gemeenteraad van de stad ziet herinvoering van het cameratoezicht in de door drugsgebruikers geteisterde Folkingestraat niet zitten.

De bewoners en ondernemers in de Folkingestraat in Groningen zijn de drugsoverlast in hun straat meer dan zat. Ze willen dat de gemeente weer camera’s plaatst. Die waren er voorheen ook en toen was er geen overlast. “We willen er weer een gezellige straat van maken”, zegt bewoner Geert Pruiksma tegenover RTV Noord. Hij verklaart al enkele malen met de dood te zijn bedreigd, door junks die zich in de straat schuldig maken aan drugshandel, inbraken en andere vormen van criminaliteit. De problemen in en rond de Folkingestraat werden een aantal jaar geleden steeds erger, waarop de gemeente besloot cameratoezicht in te voeren. In combinatie met een snelle opvolging door de politie, leidde dat direct tot een enorme vermindering van de criminaliteit.

Gedetailleerd
Helaas was de overwegend linkse gemeenteraad van Groningen minder enthousiast over de maatregel. Tijdens een vergadering over cameratoezicht zou GroenLinks-leider Mirjam Wijnja zich hebben laten ontvallen dat ze ervan schrok toen zij zag hoe gedetailleerd de beelden van camera’s in de binnenstad waren. “Ik kon zien wat mijn fractiegenoot op zijn pizza had”, zei ze. De VVD is wel voor cameratoezicht, maar alleen omdat het niet mogelijk is om op elke hoek van de straat een ‘veldwachter Bromsnor’ neer te zetten, zoals raadslid Ietje Jacobs dat weinig diplomatiek formuleerde. De bewoners hebben weinig aan die meningen. “De politiek moet gewoon eens naar de burger luisteren”, benadrukt ondernemer Richard ter Borg, die een kunsthandel heeft in de straat. Het gezeur over privacy moet volgens hem maar eens afgelopen zijn, want de burger wil liever veilig en rustig in de stad kunnen lopen. De buurt is volgens Ter Borg vol lof over de politie. “Die komt meteen als je belt.” De camera’s zijn volgens hem echter hard nodig, zodat de politie over extra ogen beschikt. Burgemeester Schuiling komt binnenkort met een nieuw plan voor uitbreiding van het cameratoezicht in de binnenstad.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner