Beveiliging nieuws

Onze partners

ASIS

Connect Security

OSEC

Crown Security Services

NetworxConnect

VVNL

VBN

2N

JMB Groep

HD Security

Top Security

G4S

SmartCell

Bydemes

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

RoSecure

SmartSD

DZ Technologies

CSL

i-Pro

VAIBS

MPL

Genetec

Alarm Meldnet

Add Secure

ARAS

Bosch Security Systems

Optex

Seris

Kiwa

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Paraat

Akuvox

Uniview

SOBA

Advancis

HID

Hanwha Vision Europe

Nenova

Seagate

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

Centurion

Masset Solutions

Trigion

IDIS

Sequrix

VEB

Multiwacht

Gold-IP

CDVI

Dahua

Unii

Explicate

ADI

Regio Control Veldt

Lobeco

Milestone

Eizo

EAL

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Avigilon Alta

Hikvision

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

Brivo

20face

PG Security Systems

VideoGuard

Dero Security Products

Securitas

GFT

Paxton

NIBHV

ASSA ABLOY

Hackers richten zich op beleggers in cryptovaluta

22 november 2021
Redactie
08:20

Volgens RTL Nieuws hebben hackers het steeds vaker voorzien op bezitters van bitcoins en andere cryptovaluta. Onderzoekers spraken twee slachtoffers die beiden voor ruim 20.000 euro uit hun ‘crypto wallet’ zagen verdwijnen. De politie bevestigt dat steeds vaker aangifte wordt gedaan van cryptodiefstal.

De slachtoffers die RTL Nieuws sprak, willen andere mensen waarschuwen dat beleggen in cryptovaluta minder veilig is dan vaak gedacht wordt. Wie de ‘sleutels’ niet heel zorgvuldig bewaart, loopt een grote kans al zijn geld kwijt te raken. Bedrijven die de handel in cryptovaluta faciliteren, bieden weliswaar allerlei beveiligingsmechanismen, maar die weten sommige hackers inmiddels te omzeilen. Zelfs tweestapsverificatie kan dan niet verhinderen dat de cryptomunten naar andere ‘wallets’ worden overgeheveld en dat zijn transacties die niet ongedaan gemaakt kunnen worden.

Geïnfecteerd
Een van de slachtoffers meldde het incident bij het bedrijf dat zijn wallet beheert. Maar dat kon hem niet helpen. Zijn computer moest zijn gehackt, want er was geen lek in het systeem van het bedrijf ontdekt. Een ander slachtoffer ontdekte zelf dat zijn computer met kwaadaardige software was geïnfecteerd om de diefstallen van cryptovaluta mogelijk te maken. De criminelen konden daarmee het wachtwoord van zijn wallet veranderen en wisten zelfs te voorkomen dat het slachtoffer daar een pushmelding over kreeg op zijn telefoon. Ook konden zij direct de cryptomunten wegsluizen, terwijl dat normaal pas 24 tot 48 na het veranderen van het wachtwoord mogelijk is. Daar kwamen wel pushberichten over binnen, maar toen was het al te laat.

Maatregelen
De politie zegt dat het aantal aangiftes van cryptodiefstal toeneemt, maar heeft geen exacte cijfers. Ook de Fraudehelpdesk ziet een toename, maar zegt dat er te weinig meldingen zijn om harde conclusies te trekken. Meldingen die binnenkomen zouden over zo’n zes- tot zevenduizend euro per persoon gaan.
Diefstal van cryptovaluta is niet volledig te voorkomen, maar het helpt als sterke (lange) en unieke wachtwoorden worden gebruikt voor crypto-wallets. Ook dient altijd gebruik gemaakt te worden van tweestapsverificatie. Vanzelfsprekend is het beter om wallets door bekende en gerenommeerde partijen te laten beheren en bij grotere bedragen voor meerdere aanbieders te kiezen. Sleutels kunnen het best bewaard worden op ‘offline’ hardware, zoals een beveiligde usb-stick. Verder verdient het aanbeveling om voor de handel in cryptovaluta een aparte computer te gebruiken, die nergens anders voor gebruikt wordt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner