Hoge boete bij meer dan 2000 euro cash op zak

In de strijd tegen drugscriminaliteit wil de VVD in Rotterdam dat burgers een boete van 2500 euro krijgen als zij meer dan 2000 euro contant geld bij zich hebben. Die boete komt dan bovenop de inbeslagname van het geld. De nieuwe maatregel zou opgenomen moeten worden in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Volgens de partij lopen drugscriminelen vaak met grote sommen contant geld over straat. Geld dat over het algemeen niet met legale activiteiten is verdiend. Daarom wil de VVD dit verbieden. Ook zouden luxe winkels en autoverhuurbedrijven geen contante betalingen van boven de 500 euro meer mogen accepteren. De maatregelen zijn nadrukkelijk bedoeld om de drugscriminaliteit in te dammen, zegt fractievoorzitter Vincent Karremans. Winkeliers en horecaondernemers die zelf hun dagopbrengst naar de bank brengen, hoeven niet bang te zijn voor inbeslagname en een boete.

Pijn
Contant geld is volgens Karremans nog altijd het betaalmiddel in de onderwereld. Eerder was dat al de reden om biljetten van 500 euro uit te faseren. Door de mogelijkheid om het geld in beslag te nemen worden criminelen geraakt waar dat het meeste pijn doet. En de boete zorgt ervoor dat er justitieel onderzoek kan worden gedaan naar de herkomst van het aangetroffen geld. Volgens de VVD gebeurt het nu overigens ook al dat bij fouilleeracties geld en luxe goederen worden afgepakt, als de verdachte niet kan aantonen dat hij daar op legale wijze aangekomen is. Door een maximum te stellen wordt deze maatregel duidelijker voor betrokkenen. De VVD moet nog wel de andere partijen zien mee te krijgen voor het idee.

Gedeeld

Geef een reactie