Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

ASSA ABLOY

ARAS

Eizo

SmartCell

Bydemes

Oribi ID Solutions

SOBA

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Securitas

Add Secure

i-Pro

VAIBS

Optex

Alphatronics

SmartSD

Kiwa

ADI

Gold-IP

Centurion

ASIS

Multiwacht

Lobeco

PG Security Systems

Unii

EAL

RoSecure

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

20face

Regio Control Veldt

Nenova

Sequrix

VVNL

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Brivo

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

OSEC

Trigion

Advancis

GFT

Dahua

Hikvision

Avigilon Alta

Milestone

Akuvox

CDVI

HD Security

HID

2N

Crown Security Services

Paxton

Top Security

VEB

Explicate

CardAccess

De Beveiligingsjurist

G4S

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

IDIS

Uniview

VBN

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Genetec

Connect Security

DZ Technologies

JMB Groep

MPL

Seris

Seagate

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

Paraat

HSD helpt NAVO bij realisatie systeem voor awareness

7 januari 2020
Redactie
14:54

Om militaire commandanten in het veld bewust te maken en te houden van cyberrisico’s ontwikkelt de NATO speciale systemen. Dit gebeurt binnen de afdeling NCIA. The Hague Security Delta bracht de specialisten daar in contact met geschikte leveranciers die de benodigde technologie kunnen bouwen.

Bij de NATO Communications & Information Agency in Den Haag werkt een team van engineers en wetenschappers aan oplossingen voor cyber security-vraagstukken. Frederic Jordan, head Cyber Security Programme Delivery: “NCIA beschermt niet alleen de netwerken van de NAVO, maar leidt ook de ontwikkeling van innovaties die ervoor zorgen dat de digitale systemen waarop de NAVO vertrouwt altijd veilig en beschikbaar zijn en voordeel bieden ten opzichte van onze tegenstanders. Samenwerking met industrie is essentieel om de energie en creativiteit van de particuliere sector en de voorsprong van de NAVO te behouden.”

Cyber situational awareness
De NCIA heeft een project opgezet om het operationeel omgevingsbewustzijn van commandanten tijdens een missie te optimaliseren. Tot nu toe is hiervoor gebruik gemaakt van bronnen als inlichtingen, logistiek en CIS. Een vierde bron wordt steeds belangrijker: cyber situational awareness. Dit is nog in ontwikkeling. NCIA benaderde HSD om de ontwikkeling van een ‘Recognized Cyber Picture’ voor commandanten op missie te faciliteren.

Zicht op missiegebied
Jordan gaat in op de behoefte aan een dergelijke capaciteit: “Op technisch niveau bestaan er enkele cyber situational awareness oplossingen, vaak alleen gebaseerd op CIS-informatie. Deze oplossingen beoordelen echter niet de effecten van missie-eisen, missiebedreigingen en interoperabiliteit tussen coalitiepartners op zowel technisch als operationeel niveau. De correlatie van de netwerkgegevens met de missie metadata moet resulteren in een product, dat we Recognized Cyber Picture noemen (RCyberP). Het nieuwe systeem moet operationeel commandanten helpen om informatie, inclusief metadata uit het cyberdomein, te filteren tot een inzichtelijk geheel. Te veel informatie leidt tot ruis. Het nieuwe RCyberP-systeem moet daarom filteren en een werkbare output opleveren. RCyberPinformatie dient ook inlichtingengegevens weer te geven om de operationeel commandant cyber situational awareness te verschaffen wat van nut is bij het behalen van doelstellingen.”

Netwerkvoordeel
In 2018 formuleerde NCIA een vraag richting het bedrijfsleven, gericht op hoe het RCyberP-systeem het beste gerealiseerd kon worden. HSD werd vervolgens gevraagd te onderzoeken welke partners geschikt zijn om dit systeem te bouwen. Waarom schreef NCIA geen algemene tender uit? Jordan: “Onze vraagstelling was geen duidelijke vastomlijnde vraagstelling. HSD heeft de problematiek in haar netwerk uitgezet. Hierdoor krijgen ook aanbieders die wij anders nooit gezien zouden hebben, de ruimte om hun inbreng te leveren. Op basis van vragen en feedback waren we in staat een goede opdrachtomschrijving te maken en konden we in 2019 concreet aan de slag gaan.”

Permanente wedstrijd
De selectie van HSD leverde diverse kandidaten op, waaruit Capgemini wordt gekozen als degene die de best passende oplossing biedt. “In de militaire wereld wil je de tegenstander altijd voorblijven. Dat is een permanente wedstrijd. Via HSD hebben we ook kleine bedrijven kunnen betrekken die actief zijn in niches en zeer hoogwaardige oplossingen bieden. Met alle partijen samen is de projectuitkomst groter dan de som der delen”, aldus Jordan.

Sleutel tot succes
Manisha Parmar werkt als Senior Scientist bij NCIA en leidt het RCyberP project. Zij zegt over de inbreng van HSD: “Er zijn vele manieren om te innoveren, maar de menselijke interactie is een essentiële factor. Het kunnen sparren met de juiste professionals brengt ons naar een topniveau. HSD stelt ons in staat om dit diverse netwerk binnen het cyberecosysteem op te bouwen, wat mogelijkheden biedt voor het co-creëren en ontwikkelen van werkmodellen voor deze samenwerking. HSD’s International Cyber Security Summer School, waarvan NCIA één van de medeorganisatoren is, is slechts één van deze voorbeelden. Nederland is een uitstekende locatie binnen ons vakgebied om gebruik te maken van deze expertise.”

Katalysator
De interactie tussen de diverse spelers wordt ook door Jordan gewaardeerd: “In dit project bleek de menselijke factor een katalysator te zijn. Geregeld kregen we geen traditionele oplossingen aangeboden, maar werden we verrast met out-of-the-box ideeën. We maakten tempo met onverwachte invalshoeken en slimme voorstellen. Het totale interactieproces bracht meer dan we bij de uitvraag aan HSD hadden verwacht. We zijn bijzonder tevreden met de resultaten. Daarbij is het goed om te beseffen dat dit geen ‘one off’-project is, onze innovaties zijn een continu proces. We zitten hier in Den Haag op een hot spot van talenten, die mede door HSD heel toegankelijk is. Voor een organisatie als de onze, die aan de top van de technologie moet staan, is het fantastisch om te kunnen profiteren van zo’n vakkundig en competent ecosysteem.”

Bron: The Hague Security Delta.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner