Huur een boa of agent

Wat stoort burgers het meest? De gemeente Altena, vlakbij Dordrecht, wilde dat wel eens weten en vraagt daarom burgers waarvoor zij het liefst een agent of boa zouden inzetten. Wie gelukt heeft kan op actiedag 23 juni over een ‘eigen’ agent of boa beschikken, die de grootste ergernissen gaat aanpakken.

De belangstelling voor de tijdelijke boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) of wijkagent is groot. Zo’n zestig inwoners van Altena doen mee aan de ‘prijsvraag’ en hebben hun wensen kenbaar gemaakt via de website van de gemeente. Die variëren van de aanpak van hardrijders, parkeerproblemen, geluidsoverlast tot hondenpoep. De politie en de handhavers zijn enthousiast over het plan en hebben toegezegd de wensen van bewoners zoveel mogelijk proberen in te willigen op 23 juni.

Kritiek
Niet alleen veroorzakers van overlast, maar ook de VVD vindt het initiatief geen bijster goed idee. Met zo’n dagje ‘rent-a-cop’ wordt er gesuggereerd dat er een prijsvraag nodig is, voordat de overheid eens iets aan overlast komt doen, meent VVD-er Robert van Dijk. Hij wil van het college van Altena horen wat nu precies de bedoeling is van de actie. Ook is hij benieuwd naar het verschil tussen 23 juni en een gewone werkdag voor agenten en boa’s. Van Dijk erkent dat er frustraties onder bewoners zijn over verkeersovertredingen, woonoverlast en onveiligheid.
Birgit van Rens van de gemeente noemt de actiedag een aanvulling op het gewone werk van de politie en de boa’s. Het is volgens haar zeker niet zo dat alleen tijdens de actiedag problemen worden aangepakt. Dat gebeurt elke dag, maar op 23 juni wil zij dat dit extra aandacht krijgt van de bevolking. De gemeente deed dit eerder op 8 oktober vorig jaar. Toen werden 35 boetes uitgedeeld. Vooral voor verkeersovertredingen. Ook sommige andere gemeenten organiseren ‘rent-a-cop’-dagen.

Gedeeld

Geef een reactie