Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

VEB

Connect Security

Hanwha Vision Europe

Add Secure

Brivo

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Advancis

OSEC

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

Kiwa

Genetec

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Milestone

Unii

20face

DZ Technologies

ASIS

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

VBN

RoSecure

Securitas

ADI

Akuvox

GFT

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

2N

Ajax Systems

Paraat

NetworxConnect

IDIS

Secusoft

SmartCell

Seris

HID

VVNL

ASSA ABLOY

Dahua

VideoGuard

VAIBS

NIBHV

Hikvision

Dero Security Products

Gold-IP

Eizo

SOBA

Top Security

MPL

SMC Alarmcentrale

Optex

HD Security

CDVI

Explicate

Uniview

Sequrix

Masset Solutions

PG Security Systems

Bydemes

G4S

Alarm Meldnet

Paxton

CardAccess

Centurion

Trigion

SmartSD

EAL

Bosch Security Systems

Nenova

Nimo Drone Security

JMB Groep

ARAS

i-Pro

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

Seagate

ID-straten Schiphol nog niet terror proof

22 december 2016
Redactie
08:44

De doelstelling om signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel en terrorisme wordt slechts beperkt gerealiseerd. Dit komt volgens de Inspectie Veiligheid & Justitie vooral omdat het complex is om aanknopingspunten te vinden over deze vormen van criminaliteit.

De Inspectie Veiligheid en Justitie (Inspectie VenJ) benadrukt dat in de vreemdelingen- en veiligheidsketen alle organisaties gezamenlijk bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van het identificatieproces. De ID-straten vormen daarin de eerste schakel. De Inspectie heeft vervolgonderzoek gedaan naar de registratie en identificatie van asielzoekers door de politie en de Koninklijke Marechaussee. Het registratie- en identificatieproces dat asielzoekers in de identificatiestraten (ID-straten) doorlopen is een eerste, belangrijke schakel in de vreemdelingen- en veiligheidsketen.

Kanttekeningen
Wat betreft de bijdrage aan de realisatie van de doelstellingen om asielzoekers te identificeren en signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel en terrorisme plaatst de Inspectie VenJ  kanttekeningen. Deze doelstellingen worden niet geheel waargemaakt omdat bijvoorbeeld niet alle informatie onderkend en onderzocht kan worden. Voor de identificatie geldt dat de uitvoering van het proces om de identiteit vast te stellen grotendeels op orde is. Weliswaar wordt al het mogelijke gedaan om de identiteit vast te stellen, maar dit lukt niet altijd, bijvoorbeeld bij ongedocumenteerde asielzoekers.

Aanbevelingen
In het licht van bovenstaande bevindingen beveelt de Inspectie VenJ de minister en staatssecretaris van VenJ aan:

  • Binnen het bestaande stelsel van de vreemdelingen- en veiligheidsketen opnieuw de rol en doelstellingen van de ID-straten te bezien.
  • Daarbij kritisch te kijken naar het proces van identificatie van asielzoekers in de ID-straten voor zover de asielzoekers niet of niet volledig geïdentificeerd worden. Wees realistisch over de mogelijkheden van de ID-straten bij het verzamelen van signalen over mensenhandel, mensensmokkel en terrorisme.

Onderzoek naar de opvolging van signalen
Op dit moment onderzoekt de Inspectie VenJ de opvolging van signalen uit de ID-straten over mogelijke mensenhandel, mensensmokkel en terroristische activiteiten. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de eerste helft van 2017 verwacht.

Publicaties

 

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner