IFSEC start in 2021 Europese vakbeurs in RAI Amsterdam

IFSEC, de jaarlijkse beveiligingsvakbeurs in Londen, start op 20 september 2021 een driedaagse Europese editie in RAI Amsterdam. De bedoeling is dat deze beurs elke twee jaar gaat plaatsvinden, gelijktijdig met de beurs Intelligent Buildings Europe.

Amsterdam wordt niet het eerste buitenlandse avontuur van de Britse beurzenorganisatie. IFSEC vindt ook al plaats in Bangladesh, Filipijnen, Maleisië, Thailand en Zuid-Korea. Tot nu toe werd IFSEC in Londen altijd geprofileerd als internationale vakbeurs, maar bezoekers en exposanten zullen hebben ervaren dat het evenement niet alleen elk jaar kleiner, maar ook steeds Britser wordt. De Brexit zal dit proces bepaald niet vertragen. Reden dus voor Informa, de organisator van IFSEC en bijbehorende beurzen als FIREX en Safety & Health, om de pijlen op het ‘vaste land’ van Europa te richten. Sinds 2017 is men op zoek naar een geschikte locatie en nu is de keuze op RAI Amsterdam gevallen, vooral vanwege de nabijheid van een van de belangrijkste luchthavens van Europa en de internationale bekendheid van de Nederlandse hoofdstad. De beurs in Londen blijft overigens gewoon jaarlijks plaatsvinden, benadrukt directeur Gerry Dunphy van IFSEC International.

Dringende behoefte
Volgens evenementendirecteur Simon Young van IFSEC International voorziet de uitbreiding naar Amsterdam in een dringende behoefte aan een geavanceerde, uitgebreide, geïntegreerde beveiligingsbeurs op de Europese markt. Of hij zijn ambities waar kan maken blijft vooralsnog de vraag. De Nederlandse beveiligingsindustrie nam in 2017 juist afscheid van RAI Amsterdam vanwege de hoge kosten voor exposanten en bezoekers en de lastige bereikbaarheid van de hoofdstad. De eerst volgende vakbeurs zal daarom op 8 en 9 april 2020 gaan plaatsvinden in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Omdat de organisatie van deze beurs in handen is van de Federatie Veilig Nederland (v/h VEBON) en ondersteund wordt door Techniek Nederland en Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven is de kans op succes meer dan reëel, waardoor de Nederlandse industrie niet snel meer zal kiezen voor IFSEC Europe, dat naar verwachting met niet al te vriendelijke tarieven op de proppen zal komen. Dan is men dus aangewezen op buitenlandse exposanten en ook voor die doelgroep is het de vraag of deze Nederland zullen kiezen om de Europese markt te bereiken.

Bedrijven
Een aantal bedrijven reageert positief op de stap van Informa. “Wij verheugen ons om deel te mogen uitmaken van de lancering van IFSEC Europe in RAI Amsterdam in 2021”, reageert Pascal Zeegers van CSL. “We zijn al sterk in de Benelux en willen nu snel doorgroeien in de rest van Europa.” Sam Lord van Vanderbilt zegt in IFSEC Europe een nieuwe kans te zien om samen te werken met de belangrijkste commerciële partners vanuit een van de favoriete steden van de wereld. Ook Jim Ludwig van Texecom verklaart blij te zijn dat zijn bedrijf nu naast in Groot-Brittannië en Zuidoost Azië ook in continentaal Europa kan exposeren. Lilia Zhang van Dahua kiest voor IFSEC Europe vanwege de al jaren goede relatie met de organisator van IFSEC Londen. Ook de brancheorganisaties Euralarm en BSIA zijn enthousiast. De laatste vooral vanwege de mogelijkheid die het nieuwe evenement biedt om export vanuit het Verenigd Koninkrijk te bevorderen, aldus algemeen directeur Mike Reddington.

RAI Amsterdam
In RAI Amsterdam vond van 2007 tot en met 2017 elk jaar een beveiligingsvakbeurs plaats, aangevuld met een congres in de even jaren. Toen bekend werd dat deze vakbeurs – Amsterdam Security Expo – in 2019 niet meer door zou gaan, doken direct verschillende anderen partijen in het ontstane gat. Naast Federatie Veilig Nederland hebben enkele hiervan nog altijd ambities om vroeg of laat ook een beurs voor de beveiligingssector te beginnen. Dat Nederland te klein is voor meerdere vakbeurzen voor de beveiligingsbranche leidt eigenlijk geen twijfel. IFSEC Europe zou wel een goede aanvulling kunnen vormen op de beurs Intelligent Buildings Europe, die voor het laatst plaatsvond in 2017 als onderdeel van de European Utility Week in RAI Amsterdam. De European Utility Week vindt tegenwoordig echter in Parijs plaats. Hoe het zich in 2021 gaat ontwikkelen blijft dus voorlopig nog een verrassing.

Gedeeld

Geef een reactie