Inlichtingendiensten verhuizen schotels naar buitenland

Vanwege de komst van het 5G-netwerk zien de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zich genoodzaakt hun satellietschotels te verhuizen van Friesland naar een locatie in het buitenland, waar geen 5G-bereik komt. Dat meldt Nieuwsuur.

Het wordt geheim gehouden naar welk land de schotels voor het onderscheppen van satellietcommunicatie naar toe gaan. In Nederland kunnen ze niet blijven omdat 5G binnenkort een landelijke dekking krijgt en van dezelfde frequentie gebruik maakt als de schotels.

Huawei
Intussen werkt het kabinet ook aan aanvullende eisen om te voorkomen dat de Chinese overheid in de toekomst controle krijgt over het 5G-netwerk via apparatuur van Huawei. De Chinese fabrikant wordt niet geheel geweerd, maar voor vitale onderdelen van het netwerk wordt naar fabrikanten gezocht, die niet aan ‘cyberoffensieve’  overheden zijn verbonden. Dinsdag wordt hierover in Brussel overleg gevoerd. Later deze week komt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken met de aanvullende veiligheidseisen. Die zouden moeten voorkomen dat de belangrijkste delen van het netwerk door Chinese fabrikanten geleverd kunnen worden, zonder deze fabrikanten bij naam te noemen.

Gedeeld

Geef een reactie