Beveiliging nieuws

Onze partners

Hikvision

SMC Alarmcentrale

Connect Security

VAIBS

Nenova

Akuvox

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Explicate

Eizo

Advancis

Oribi ID Solutions

Lobeco

Gold-IP

IDIS

HD Security

Hanwha Vision Europe

Top Security

JMB Groep

Dahua

CardAccess

GFT

Add Secure

Multiwacht

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Centurion

VEB

Paraat

ADI

Kiwa

Seris

SOBA

NIBHV

OSEC

Uniview

HID

Trigion

ASSA ABLOY

Genetec

SmartSD

MPL

Brivo

Avigilon Alta

Milestone

CDVI

CSL

Paxton

20face

Optex

EAL

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

RoSecure

i-Pro

VideoGuard

VBN

Eagle Eye Networks

SmartCell

G4S

VVNL

Securitas

DZ Technologies

ASIS

NetworxConnect

Bydemes

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Unii

ARAS

PG Security Systems

Alarm Meldnet

Seagate

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

Secusoft

Dero Security Products

Sequrix

Regio Control Veldt

2N

Bosch Security Systems

Internationale actiedag tegen ondermijnende hennepteelt

22 oktober 2020
Redactie
13:36

Medewerkers van de politie en justitie zijn donderdagochtend vroeg op meerdere locaties gestart met doorzoekingen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de productie van en georganiseerde handel in hennep. Het betreft een internationale actie in samenwerking met de politie in Spanje.

De locaties in Nederland bevinden zich voornamelijk in Limburg. Daarnaast worden op verzoek van de Nederlandse autoriteiten ook in Spanje panden doorzocht. Alleen al in Limburg worden zo’n zeventig medewerkers van de diverse opsporingsdiensten ingezet tijdens de actiedag, die zich in Nederland vooral richt op het verkrijgen van informatie. Als in een pand een hennepplantage wordt aangetroffen, wordt deze geruimd. Afhankelijk van wat in een woning wordt aangetroffen, zal nader onderzoek plaatsvinden.
Tot nu toe zijn er in zowel Nederland, Spanje en België aanhoudingen verricht. De doorzoekingen zullen naar verwachting een groot deel van de dag in beslag nemen. De inschatting is dat er aan het einde van de middag een voorlopig beeld kan worden gegeven over het aantal aanhoudingen en de opbrengsten van deze actiedag.

Ondermijnende drugshandel
Illegale drugshandel brengt onschuldige burgers in gevaar door gewelddadige uitwassen, brandgevaarlijke hennepkwekerijen en bijvoorbeeld het dumpen van hennepafval in natuurgebieden. Criminelen maken bij de grootschalige hennepteelt misbruik van legale bedrijven om de enorme winsten wit te wassen en misbruiken voorzieningen en instanties in onze maatschappij om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit heet ondermijning. Zo ondergraven zij de rechtsstaat. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Hierdoor is naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen af te pakken, kunnen panden worden gesloten en huurcontracten worden opgezegd.
Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken, beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, het RIEC en gemeenten op deze facilitators werkt zeer verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner