Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

Eagle Eye Networks

HD Security

Nimo Drone Security

CDVI

ARAS

SmartSD

i-Pro

Paxton

CardAccess

Ajax Systems

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Trigion

20face

Brivo

Advancis

2N

IDIS

HID

Sequrix

Akuvox

Milestone

DZ Technologies

Nenova

Bosch Security Systems

Dero Security Products

OSEC

Centurion

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Gold-IP

Crown Security Services

VBN

Seagate

Oribi ID Solutions

EAL

Eizo

Multiwacht

Explicate

G4S

CSL

Uniview

BHVcertificaat.online

GFT

Unii

PG Security Systems

Top Security

ASSA ABLOY

Genetec

Avigilon Alta

Alphatronics

Alarm Meldnet

Paraat

Secusoft

VEB

Optex

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

Securitas

Kiwa

NIBHV

VVNL

SOBA

VAIBS

VideoGuard

RoSecure

JMB Groep

Regio Control Veldt

Connect Security

Seris

Bydemes

ADI

De Beveiligingsjurist

ASIS

Add Secure

Lobeco

Intimidatie door verspreiden privégegevens wordt strafbaar

12 juli 2021
Redactie
05:46

Het openbaar maken van bijvoorbeeld het privéadres van een agent wordt binnenkort bestraft met maximaal één jaar cel, als dat bedoeld is om de agent en zijn gezin in gevaar te brengen. Dat wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Maandag presenteert hij hiervoor een wetsvoorstel.

De wet die het zogenoemde ‘doxing’ strafbaar maakt, is niet alleen bedoeld om agenten te beschermen. Ook politici, ambtenaren, journalisten, bekende Nederlanders en bijvoorbeeld vermeende pedofielen worden regelmatig thuis bedreigd, nadat iemand hun privégegevens openbaar heeft gemaakt bij een oproep om de betreffende persoon een lesje te leren. “Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig”, zegt de minister in De Telegraaf.

Maatschappij
Doxing raakt niet alleen de slachtoffers, maar de hele maatschappij. Het kan ervoor zorgen dat politici, wetenschappers en journalisten de mond wordt gesnoerd en dat agenten niet meer durven op te treden of een ander beroep kiezen. Onder andere na de avondklokrellen in januari werden foto’s en privégegevens van agenten op sociale media geplaatst, waardoor van die agenten de woning moest worden beveiligd. Volgens Grapperhaus gaat het over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrijuit kunnen spreken. Daarom moet het volgens de bewindsman duidelijker in de wet worden vastgelegd.

Uitzonderingen
Door doxing strafbaar te stellen wil Grapperhaus bereiken dat mensen stoppen met intimidatie door privégegevens openbaar te maken. Daarnaast stelt de nieuwe wet slachtoffers in staat om van internetproviders en bedrijven achter sociale media te eisen dat doxing-berichten worden verwijderd. Tot nu toe was doxing, in tegenstelling tot bedreiging en stalking, niet strafbaar, waardoor er niet tegen opgetreden kon worden als het publiceren van privégegevens niet vergezeld werd door een dreigement.
In sommige gevallen wordt het openbaar maken van privégegevens niet strafbaar. Journalisten en klokkenluiders worden niet vervolgd als het bekendmaken van privégegevens bedoeld is om ernstige misstanden aan de kaak te stellen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner