Beveiliging nieuws

Onze partners

Dahua

Trigion

Gold-IP

NetworxConnect

Brivo

Genetec

20face

Service Centrale Nederland

Seagate

G4S

Masset Solutions

SmartCell

Lobeco

CardAccess

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Uniview

Secusoft

PG Security Systems

SmartSD

SOBA

VBN

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Seris

GFT

SMC Alarmcentrale

Optex

JMB Groep

RoSecure

ASSA ABLOY

i-Pro

VideoGuard

Paxton

Bosch Security Systems

Nenova

Unii

Centurion

Connect Security

ADI

Crown Security Services

Multiwacht

Top Security

ARAS

Eagle Eye Networks

Explicate

CDVI

ASIS

Advancis

MPL

Nimo Drone Security

Alphatronics

Hikvision

Ajax Systems

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Nimo Dog Security

VAIBS

Oribi ID Solutions

IDIS

2N

Eizo

Sequrix

Add Secure

Milestone

BHVcertificaat.online

Securitas

EAL

NIBHV

Kiwa

OSEC

De Beveiligingsjurist

CSL

Paraat

VEB

HD Security

HID

Alarm Meldnet

DZ Technologies

VVNL

Jongeren kunnen te makkelijk wapens aanschaffen

26 september 2020
Redactie
17:20

Verschillende winkelketens hebben besloten om geen messen meer te verkopen aan minderjarigen. Toch kunnen jongeren van 16 en 17 jaar nog altijd makkelijk aan wapens komen, zo blijkt uit onderzoek door TV-programma Kassa. In dumpshops kochten zij zonder problemen grote kapmessen en zelfs een kruisboog.

Door gevaarlijke wapens aan jongeren te verkopen overtreden de dumpshops de Wet Wapens en Munitie. Die stelt dat wapens in categorie 4 niet verkocht mogen worden aan jongeren onder de 18 jaar. In deze categorie vallen onder andere zwaarden, machetes en kruisbogen. Kassa stuurde twee jongens en een meisje op pad naar acht verschillende dumpshops. Bij vijf daarvan konden zij zonder problemen wapens uit de categorie 4 aanschaffen. Slechts eenmaal werd om een legitimatiebewijs gevraagd, maar kreeg de 17-jarige klant het wapen alsnog mee. Volgens een wapendeskundige ging het in sommige gevallen overigens om voorwerpen die in de categorie ‘gereedschap’ vallen. Het is verboden ze als wapen te gebruiken of op zak te hebben, maar ze mogen voorlopig zonder bezwaar aan jongeren worden verkocht.

Online
Ook via webshops blijkt het als 17-jarige niet moeilijk om aan wapens als een kruisboog, zwaard of machete te komen. De bestellingen worden gewoon thuisbezorgd, zonder dat de klant zijn leeftijd hoeft aan te tonen. De politie maakt zich hier al langere tijd zorgen over, vanwege het toenemende aantal steekincidenten onder jongeren. Daarbij worden ook machetes gebruikt, waarmee iemand makkelijk te doden is. Tweede Kamerlid Attje Kuiken van PvdA zei in Kassa zich zorgen te maken over het toenemende aantal steekincidenten. Volgens haar moet de wapenwet onder de loep genomen worden en worden aangescherpt. Zo zouden ook grote keukenmessen onder de wet moeten komen te vallen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner