Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

VVNL

Uniview

Dero Security Products

Kiwa

HID

HD Security

Alarm Meldnet

RoSecure

Nenova

Eagle Eye Networks

Akuvox

Oribi ID Solutions

Paraat

Masset Solutions

NetworxConnect

CSL

Brivo

Seris

VideoGuard

Nimo Dog Security

ARAS

VAIBS

Ajax Systems

Bydemes

20face

Eizo

Service Centrale Nederland

Advancis

Crown Security Services

IDIS

BHVcertificaat.online

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

Optex

i-Pro

G4S

SOBA

Hanwha Vision Europe

EAL

ADI

Milestone

Seagate

ASIS

Securitas

DZ Technologies

NIBHV

JMB Groep

Sequrix

OSEC

MPL

PG Security Systems

VBN

Paxton

Explicate

Connect Security

Unii

Alphatronics

Centurion

GFT

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Dahua

De Beveiligingsjurist

Trigion

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

Secusoft

Top Security

SmartSD

Add Secure

Multiwacht

CDVI

SmartCell

CardAccess

Koninklijke Oosterberg

2N

Genetec

Lobeco

Kabinet investeert 25 miljoen euro in tasers voor politie

15 november 2019
Redactie
06:45

De politie krijgt stroomstootwapens die ingezet kunnen worden bij een verhoogd risico op geweld. Dat bevestigen bronnen rond het Binnenhof aan De Telegraaf. Volgens korpschef Erik Akerboom zijn de tasers hard nodig. In 2018 waren er 10.593 geweldsincidenten tegen agenten. Duizend meer dan het jaar daarvoor.

De 25 miljoen euro die het kabinet wil vrijmaken voor de nieuwe wapens is voor een deel bedoeld om agenten op te leiden in het gebruik ervan. Aan de maatregel zijn jaren van overleg vooraf gegaan en ook nu nog is instemming van de ministerraad vereist, voordat daadwerkelijk tot de aanschaf van de tasers kan worden overgegaan. Het wapen is volgens de politie ideaal in situaties dat verdachten zich zeer agressief gedragen. Die kunnen nu alleen met kogels tot de orde worden geroepen en de gevolgen daarvan werden onlangs nog duidelijk toen een 48-jarige, verwarde vrouw in Alkmaar in het bijzijn van schoolkinderen werd neergeschoten, omdat zij een gevaar voor haar omgeving en de politie vormde. Als de agenten over tasers hadden beschikt, was dit incident niet fataal geëindigd.

Meerwaarde
De bedoeling is dat alle agenten die in een positie kunnen komen dat zij zichzelf moeten verdedigen een opleiding en een daarbij behorende bevoegdheid krijgen. Akerboom zegt blij te zijn dat er nu een einde komt aan het getreuzel van de politiek. Agenten worden volgens hem beledigd, bedreigd, bespuugd en zelfs mishandeld en aangerand. In 2017 werden 9.598 agenten het slachtoffer van geweld. Vorig jaar waren dat er al 10.598. En dat betreft alleen agenten die daar melding van hebben gedaan. De taser is volgens de korpschef een goed alternatief voor het vuurwapen en zou agenten bovendien meer zelfvertrouwen geven. Uit proeven is al gebleken dat het nieuwe wapen een belangrijke meerwaarde biedt. Ook kwamen enkele nadelen aan het licht. De taser kan bij sommige mensen tot grote gezondheidsproblemen en zelfs de dood leiden. Ook is er een reëel risico dat agenten in een emotionele stemming het wapen ten onrechte gebruiken, bijvoorbeeld om reeds overmeesterde verdachten te kalmeren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner